Woensdag Europese start tegen traditieclub Zagreb

<p>Foto ZUPP</p>

Roeselare, Aalst en nu Mladost Zagreb: de zware tegenstanders van GREENYARD Maaseik volgen elkaar in rotvaart op. Drie straffe verplaatsingen binnen acht dagen. Dat kan tellen.

In Roeselare toonde onze nieuwe spelersgroep drie sets lang dat ze kan wedijveren met een team uit de Champions League. In Aalst bewees ze met haar bekerzege dat ze klaar is voor haar eerste Europese opdracht van het jaar: de heenmatch in de 1/16e finales van de CEV-cup.

Woensdag in de late namiddag (halfvijf !) is het zover. Dan kruisen we de Kroatische kampioen in zijn eigen Dom Odbojke, wat ‘Huis van het Volleybal’ betekent.

Mladost betekent overigens ‘jeugd’, maar deze jonkies hebben wel al een enorm verleden. Straffer nog dan onze eigen Mavoc/Noliko/Greenyard. Want Mladost is gesticht in 1945. Liefst 17 maal kroonde Mladost zich tot kampioen van Joegoslavië en sinds de onafhankelijkheid van Kroatië in 1992 kwamen er daar maar liefst 21 lintjes bij. Plus nog eens evenveel Kroatische bekers.

Mladost Zagreb - GREENYARD Maaseik wordt dus een duel tussen traditieclubs. En toch hebben ze elkaar al een eeuwigheid niet meer in de ogen gekeken. Een eeuwigheid staat in dit geval voor een kwarteeuw, want het laatste onderlinge duel dateert van januari 1998.

De Balkanoorlog lag nog vers in het geheugen, ons team met onder meer Wout Wijsmans en de Duitser Marko Liefke logeerde in het i-Hotel, waar ook nog een contingent UNO-blauwhelmen verbleef.

De wedstrijd zelf werd ook een gevecht op het scherpst van de snee, en Maaseik verloor met 3-2 van een team dat aangevoerd werd door twee Bulgaarse broers Naidenov.

Die nederlaag had ferme consequenties: ze fnuikte onze ambities om na onze uitzonderlijke finaleplaats van het jaar voordien opnieuw de Final Four van het kampioenenbal te bereiken.

Een herhaling van Wenen 1997 zat er dus niet in. Overigens: in Wenen zat ook Zagreb in die Final Four. In de halve finale verloren zij van Modena, maar ze haalden wel brons tegen Treviso, daags nadat wij die Italiaanse topper onverwacht uit de finale hadden gehouden.

1997 en 1998 vormen dus de weinige raakpunten tussen GREENYARD Maaseik en Mladost Zagreb. Of toch niet?

Neen, nog eens een decennium eerder - zo wist levend clubgeheugen Jos de la haye ons te vertellen - in november 1988 speelden we voor de CEV Cup tegen Mladost Zagreb. Zowel uit als thuis verloren we met 3-1. Bij Zagreb blonk toen een jong toptalent van 23 uit: Andrej Urnaut. Vier jaar later belandde hij in Maaseik, waar hij ons zes seizoenen lang verwende met volleybal van het hoogste niveau.

Lang geleden allemaal, jawel. Hoog tijd dus dat de beide traditieclubs hun onderling verhaal in de 21ste eeuw weer oppikken.

 

Agenda

Woensdag 9 november, 16u30 Mladost ZAGREB (CRO) - VC GREENYARD Maaseik (1/16 CEV)

Zaterdag 12 november, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Waremme Volley

Woensdag 16 november, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Mladost ZAGREB (CRO) (1/16 CEV)

Zaterdag 19 november, 20u30 Volley Haasrode Leuven - VC GREENYARD Maaseik

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments