Van 2-1 achter naar 2-3 winst, VC GREENYARD Maaseik toont zijn veerkracht

Woensdag 30 januari 2019 om 18u00 PGE Skra Belchatow (POL) – VC GREENYARD Maaseik: 2-3 (16-25 29-27 25-16 21-25 12-15) - scouting

Set 1: De wedstrijd van de laatste kans, zo wist heel Maaseik en dus openden onze jongens de wedstrijd in Belchatow met een blits start: Jolan Cox vond met een prima opslagreeks ex-Knackie Piotr Orczyk in gebreke, Seppe Baetens rondde een paar prachtrally’s af en Blankenau plaatste het eerst kil block van de match: 1-6. Met een ace hield Jelte Maan die vijfpuntenbonus gaaf, Tammemaa, Cox en Grozdanov diepten hem uit tot 11-19. Met een heerlijk block van Tammemaa rondde Maaseik een schitterende openingsset af: 16-25.

Set 2: Ook in set 2 was er even geen houden aan onze Belgische kampioenen. Maan trok zijn team naar 5-10, de lokale coach moest al zijn tweede time-out aanvragen. En die draaide goed uit. Een kil block op Cox leidde de Poolse remonte in tot 12-13, onze jongens misten vier opslagen op rij en dat resulteerde in de onvermijdelijke gelijkmaker bij 18-18 en de eerste Poolse voorsprong bij 20-19. Cox keerde nog even de rollen om bij 20-21 en Just Dronkers redde tweemaal grandioos voor 22-22, bij 23-23 kende de thuisploeg geluk toen Kochanowski een bal blokte met het hoofd: 24-23. Drie setballen redde Maaseik en Tammemaa blokte zowaar 26-27 voor onze jongens op het bord. Helaas, met twee opslagbommen keerde de Iraniër Ebadipour het tij: 29-27.

Set 3: De klap kwam hard aan: Maaseik vergat al het goede uit die eerste anderhalve set en stuikte compleet in elkaar bij het begin van set drie: 11-2. Alleen Grozdanov kwam nog tot scoren en hij bracht weer wat leven in de ploeg; na de dubbele wissel met Stef Van Heyste en Robert Wojcik verkleinde de kloof tot 19-14. Twee out smashes bezegelden het Maaseikse lot: 25-16.

Set 4: De vechtlust kwam terug in set vier, Maaseik knokte zij aan zij in een bloedstollende vierde set. Eerst blokten Tammemaa en Baetens 8-10 bij elkaar, maar Klos gaf hen betaald antwoord: 13-11. Tot tweemaal toe liep Belchatow twee puntjes weg, maar Blankenau een Maan veegden de vloer schoon en trokken de stand telkens weer gelijk. Met een ace zette Cox zijn team zowaar op voorsprong, een Poolse outsmash leidde zelfs naar 20-22. Cox en Maan poeierden door naar 21-24, de opslag van Tammemaa schonk Maaseik de set, en een tiebreak.

Set 5: De tiebreak werd een even zenuwslopende bedoening. Ondanks drie opslagmissers raakte Maaseik als eerste twee puntjes los: 7-9 na een block van Tammemaa en Baetens. Een venijnige ace van Klos herstelde het evenwicht. Tweemaal had Maaseik de challenge nodig om een punt af te dwingen en 11-12 voorop te blijven. Bij 12-13 schudde Blankenau zijn tweede kill block van de match uit zijn mouw: 12-14 en Orczyk was zo vriendelijk om zijn laatste smash buiten te slaan: 12-15.

De scores: Maan 18, Cox 23, Grozdanov 12, Tammemaa 12, Baetens 14, Blankenau 4. Libero: Dronkers. Kwamen in: Wojcik 1, Van Heyste, Peeters.