VC GREENYARD Maaseik tot het uiterste gedwongen in Menen

<p>Foto Bart Vandenbroucke</p>

Ongeveer 225km van huis moest VC GREENYARD Maaseik aan de bak tegen een uitgekookt Menen. Maaseik verloor nog geen set, Menen had al punten laten liggen tegen Aalst. Maar uit ervaring weten we dat een wedstrijd in zaal Vauban nooit een secure is.

De eerste set bevestigde onze twijfels al. De teams begonnen evenwichtig aan de wedstrijd maar het was de thuisploeg dat een eerste kloofje liet optekenen, 16-13 en time-out bij Joel Banks. Pupart nam het heft in eigen handen en bracht zijn team eigenhandig langs zij bij 17-17. Menen was echter niet onder de indruk en won de eerste set met 25-20.

De eerste verloren set van het seizoen deed de Maaslanders even twijfelen, maar vervolgens extra hard terugslaan. Halverwege de tweede set stond er 11-17 te lezen. Menen voerde enkele wissels door, Van Heyste kwam serveren in de plaats van Thys bij Maaseik en zo kabbelde de set naar het einde. Set 2 eindigde op 18-25.

De Maaslanders leken het goede ritme gevonden te hebben en gingen verder in de derde set. Van 1-4 naar 6-8 en 8-12 na een knappe ace van Tammemaa. Bij 16-22 leek de set stilaan gespeeld maar niets was minder waar. Onder stoom van een vurig publiek vocht de thuisploeg zich terug in de set en klom op gelijke hoogte bij 24-24 na een misser van Maan. De bal ging over en weer en zaal Vauban sprong recht bij 28-26.

In de vierde set hielden Menen en Maaseik elkaar perfect in evenwicht tot 10-10. Coach Banks wees zijn jongens op de feiten waarop zij vervolgens een eerste kloof sloegen, 11-13. Blankenau met de ace, Peeters in de plaats van Thys en het stond 19-22. De vierde set eindigde in het voordeel van de bezoekers bij 20-25.

Een tiebreak moest beslissen wie deze clash zou winnen. Net als vorig seizoen maakte Maaseik meteen duidelijk dat het over een enorm karakter beschikt. In een mum van tijd stond er 4-9 op de scoreborden. Menen vocht terug via Devries die bezig was aan een sterke partij, maar het slotoffensief kwam te laat. Maaseik won de tiebreak met 9-15 en nam zo het merendeel van de punten mee naar Limburg.

Na de wedstrijd werd de kapitein van de Maaslanders, Jelte Maan, verkozen tot ‘star of the game’. Spijtig dat de derde set nog uit handen werd gegeven, maar anderzijds zeker een boost voor het zelfvertrouwen om in zulke omstandigheden toch een overwinning uit de brand te kunnen slepen.

De volgende wedstrijd wacht aanstaande zaterdag in de eigen STEENGOED Arena. De eerste Limburgse derby staat dan op het programma omstreeks 20u30, supporters op post! (BrF)