Overweldigende overwinning tegen Knack Roeselare. Titelfinale in het vizier.

Afgelopen woensdag speelde NOLIKO Maaseik de match van de waarheid tijdens de 7de speeldag in de play-offs. Was de uitwinst in Schiervelde, de thuishaven van Knack Roeselare, een toevalstreffer? Of zou het na de dubbele winst tegen het door de hand Gods geslagen Asse-Lennik kunnen bevestigen tegen de titelvoerdende landskampioen en bekerhouder? De LOTTO Dôme was mooi vol gelopen voor deze midweekwedstrijd, toch niet evident zonder studenten en, zoals verwacht, matige opkomst in het supportersvak van de tegenstander. Nochtans is ‘El Clasico’ een wedstrijd om naar uit te kijken, zeker na de opstanding van het 2 maanden geleden nog uitgeteld gewaande NOLIKO Maaseik. Deze herrijzenis uit zak en as startte in de Carnavalsperiode en daarna speelden de Maaslanders in geen enkele wedstrijd meer puntenloos. De domme thuisnederlaag tegen Prefaxis Menen op Paaszondag lijkt daarom niet meer dan een ‘accident de parcours’ en het gevolg van enkele blessures, niet in het minst de middenhandbreuk van revelatie Sébastien Dumont.

Inmiddels genieten we met volle teugen van de ‘Sauce Castellani’ die onze Argentijnse coach over dit team dresseerde: pittig, constant, positief gedreven en bij momenten pikant als Maaslands kruidenzout, waardoor maar met moeite te blussen. Zo ook tijdens de thuismatch tegen de blauwbloezen. Een wedstrijd op het scherp van de snee, met in set 1, en nog meer uitgesproken in sets 2 en 4, een NOLIKO Maaseik dat zijn tegenstander overklaste. Een uitgebreid wedstrijdverslag, met dank aan auteur Luc Weltjens, vindt u hier.

Voor uw gemak recapituleren we nog heel even. In set 1 ging het gelijk op. Bij 21-16 stond er een mooi vijfpuntenkloofje op het scorebord, mede dank zij een ontketenende Wout ‘boss’ Wijsmans en Federico ‘Ribeye’ Pereyra. Stijn D’hulst mocht dan nog even de Maaslandse receptie counteren, waarna Jelte ‘boom boom’ Maan zijn acekanon mocht bovenhalen. Hij greep de eerste set bij zijn nekvel bij 25-21. In set 2 werden de West-Vlamingen over de knie gelegd. Bij TTO2 stond 16-11 op de bordjes. Veel ademruimte kregen ze niet meer. Zowel verdedigend als aanvallend klopte het bij de Knapkoekers, terwijl de steken vooral aan de overkant van het net vielen. In set 3 sloop er wat zand in de tandwielen van de rode machine. De verdediging kwam onder stoom, aanvallend wilde het maar niet lukken aan Maaslandse zijde. Dit werden door de Knackies opportunistisch en vakkundig opgepikt. Na een scheidsrechterlijke tussenkomst kon NOLIKO Maaseik de bordjes nog gelijk hangen bij 23-23, maar dan mochten de Rodenbachers met een aanval en een ace de set, - hun enige set -, binnenrijven.

In set 4 schonk coach Castellani vrij snel het vertrouwen aan wisselspelers Pinheiro, Pádár en Raymaekers, die zeker niet hoefden onder te doen voor hun maten Finoli, Pereyra en Broshog. Ook Wout Wijsmans had al eerder in de set plaatsgemaakt voor de keurig ingevallen Gijs Jorna, al leek het van de zijde van de enigszins onder stoom gekomen Wout niet meteen van harte. Krisztián serveerde de Hongaarse goulash op zich pikantst en mepte zoals zijn halve landgenoot, „Hammerschorsch“, Georg Grözer, de ballen door het parket. Bij de 2de technische time-out zag het er bij 12-16 niet goed uit voor de Maaslanders. Maar dan kan de thuisploeg profiteren van enkele foutjes aan de overzijde, en Pádár doet wat hem verwacht wordt. Jorna serveert met een ace de wedstrijd uit (25-19, NOLIKO Maaseik kan aldus 13 tegen 3 punten forceren sinds TTO2 !). Grote ontlading in de LOTTO Dôme, “Gaas aan de Maas” en “Rosie” hadden hun effect niet gemist. NOLIKO Maaseik bevestigt hiermede dat zijn goede vorm, met grote verdienste van de inmiddels op handen gedragen coach Castellani, geen eendagsvlieg is.

De West-Vlamingen daarentegen vertrokken met hun (blauw) staart(stompje) tussen de benen, voorafgegaan door coach Rousseaux die als een briesende stier (zou hij ergens een rode lap hebben gezien?) van de LOTTO Dôme court stormde. Voorzitter Mathi Raedschelders kon de damp uit zijn neus en zijn scherpe hoorns maar nipt ontwijken … Het ‘Potje van Schiervelde’ leek duidelijk over te koken.

Door deze overwinning wipt NOLIKO Maaseik over Knack naar de kop van het klassement. De puntenstand is weliswaar gelijk, maar de Maaslanders hebben één match meer gewonnen. De finales zijn in zicht, de puntenkloof op de 3de in de ranking bedraagt inmiddels 8 punten (in de komende 3 wedstrijden zijn nog maximum 9 punten te behalen). Prefaxis Menen ging donderdagavond verrassend zwaar onderuit tegen VDK Gent, dat de eerste punten pakt in hun play-off-debuut, en kan het nu schudden voor de titelfinales. Ook Callant Antwerpen is na zijn nederlaag in Molenbos uitgeteld voor de finale. De euforische stemming, - welk goed gevoel dit ook geeft -, moeten we helaas temperen voor realisme. Het is met beide voeten op de grond, koelbloedigheid en professionalisme dat we de resterende 3 wedstrijden in deze play-off-fase moeten aanpakken. Indien we deze ongeslagen zouden overleven, dan mogen we dromen van minstens 2 thuismatchen, o zo cruciaal, in de finalestrijd.