NOLIKO Maaseik wint in Schiervelde “el clasico” van Knack Roeselare

In deze periode van nationale rouw na de laffe aanslagen met zoveel onschuldige slachtoffers is het enigszins onwezenlijk om de mentale switch te maken naar de wellicht belangrijkste wedstrijd van NOLIKO Maaseik in de play offronde van de nationale volleybalcompetitie. Ook onze gedachten gaan op de eerste plaats naar de zwaar getroffen families en vrienden. Hartverwarmend daarentegen is de golf van medeleven en solidariteit, wellicht het krachtigste wapen tegen onbezonnen terrorisme.

Bij de aanvang van wat in leukere tijden de “el clasico” van het Belgische volleybal wordt genoemd, afgelopen woensdag in de extra beveiligde sporthal Schiervelde in Roeselare, werd op een waardige wijze stil gestaan bij het drama van de afgelopen dagen. En op het parket en in de tribunes mocht er gejuicht en gestreden worden. Het volleybal, en bij uitbreiding gans België recht zijn rug in deze moeilijke tijden.

Knack Roeselare kwam enigszins vermoeid tussen de lijnen, na de voor hen jammerlijk geëindigde, maar niettemin knappe halve finales in de Europese CEV-cup tegen de Berlijnse ex-club van Rob (Tra)Bontje. De Spaanse ‘balmasseur’ De Haro van de blauwhemden stond zelfs niet op het wedstrijdblad. Bij NOLIKO Maaseik werd Wout Wijsmans aan de kant gehouden met een spierblessure. Tim Broshog mocht Mathias Raymaekers met verve aflossen op het middenblok.

In set 1 gaat de stand gelijk op tot voorbij de eerste technische time-out. Vanaf 10-10 schakelen de Maaslanders een tandje bij. Federico Pereyra weet een aanval en een ace te forceren en een plaatsballetje van Finoli zet NOLIKO Maaseik op voorsprong bij de 2de technische time-out (13-16). Aan de Roeselarekant begint de motor te pingelen. 2 aces (Maan en Bontje) en een killer van Pereyra slaan een 6-puntenkloof bij 16-23. Coolman krijgt nog kans om een ace-je te forceren, maar dan is het over and out voor de West-Vlamingen bij 18-25.

De mannen van Rodenbach herpakken zich in set 2. Na 2 aanvalsmissers moet coach Castellani al meteen in de dode tijd gaan. Broshog kan Pualides afblokken en daardoor een voorsprong forceren bij 8-9, maar dan gaan Maan en Pereyra in de fout. Bij 20-16 kijkt Jelte tegen geel karton wegens protest. Orczyk mag Gert-Jan Claes vervangen en ‘Skippy’ Max Staples komt in plaats van Gijs Jorna in. Coolman forceert nogmaals in de eindfase van een set een ace, waardoor Roeselare de set mag inpikken bij 25-20, bordjes gelijk bij 1-1.

In set 3 weet NOLIKO Maaseik al van bij het begin de leiding te nemen. Bij 8-11 mag Krisztián Pádár de baan op voor ‘Ribeye’ Federico Pereyra. Pádár laat zien dat hij niet uit de Hongaarse poesta komt en scoort knap. Nochtans laten de mannen van Emile Rousseaux zich niet uit hun lood slaan en komen terug tot 16-16. Zilvervos Bontje en Gijs Jorna herpakken snel en via een ace van Gijs wordt het laken terug naar het Maasland getrokken (22-25).

Een “clasico” zou geen clasico zijn als beide teams niet tot het uiterste gaan om terug te vechten op schijnbaar verloren posities. Zo ook in set 4. Aanvankelijk elkaar besnuffelend tot aan de eerste dubbele cijfers, om daarna uit te halen op de zwakste schakel van de tegenstander. De floatopslagen van Pieter Coolman teisteren onze receptie, waardoor 11-9 plots 19-12 wordt. Inmiddels hadden Pádár en Staples de plaatsen ingenomen van resp. Pereyra en Jorna. Bij 20-13 is het aan de Roeselarecoach om tegen geel karton te kijken. NOLIKO Maaseik kan nog knap remonteren via Pádár en Broshog tot 22-21. Maar de blauwhemden laten zich niet ringeloren en kunnen slechts nipt de set uitmaken bij 25-23, na een knappe aanvaller van puntenpakker Tuerlinckx. Een tiebreak zal de beslissing moeten brengen.

Uit de verrassende remonte van set 4 putten de Maaseikenaren moed voor set 5. Pádár krijgt het vertrouwen boven onze Argentijnse hoofdaanvaller. Via een ace kan Jelte Maan een voorsprong forceren na een gelijkopgaand begin van de set. Bij de speelveldwissel is er een kloofje van 2 punten (6-8). Roeselare geraakt niet meer op dreef en moet nog een gele kaart slikken wegens een foute wissel. Jelte diept al acend de kloof uit bij 6-11. Het kan niet meer mis gaan. Verhanneman kan nog even de neus aan het venster steken. Bij een outbal van Tuerlinckx grijpt coach Rousseaux nog tevergeefs naar een time-out bij 10-14, maar veel zoden zet dit niet aan de dijk. Nuno Pinheiro mag nog even in voor Finoli, maar dan is de winst binnen voor NOLIKO Maaseik bij 11-15. Eindstand 2-3. Een enorme ontlading bij onze jongens, maar ook op de tribune. We hebben er meer dan 4 jaar op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we nog eens punten rapen in Schiervelde!

Deze belangrijke overwinning maakt dat NOLIKO Maaseik nu de leiding voert in de play-offs, echter met gelijke punten als Knack Roeselare dat één puntje voorgift kreeg na het plaatsje hoger in de reguliere competitie. Uiteraard veel te vroeg om al titelambities uit te spreken, maar toch weer een belangrijke, vooral mentale stap gezet, na een moeilijk seizoen. Bovendien 8 op 8 voor coach Castellani en zijn staff! Intussen kwam het nieuws dat Volley Asse-Lennik zijn 2de nederlaag moest slikken in deze prille play-offstrijd. Een dubbele opsteker die net op tijd komt…

Eindstand: 2-3 (18-25 25-20 22-25 25-23 11-15) - SCOUTING

 

Agenda
Paaszondag 27 maart ’16 om 20u30 NOLIKO Maaseik - Prefaxis Menen

Zaterdag 2 april ’16 om 20u30 Lindemans Asse-Lennik - NOLIKO Maaseik

Vrijdag 8 april ’16 om 20u30 NOLIKO Maaseik - Lindemans Asse-Lennik

Woensdag 13 april ’16 om 20u30 NOLIKO Maaseik - Knack Roeselare

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be