NOLIKO Maaseik door Vital Heynen afgestraft in sets 2 en 3

In de 5de speeldag van de 2016 Denizbank Champions League speelde NOLIKO Maaseik woensdagavond de terugwedstrijd tegen de Franse landskampioen, bekerhouder en supercupwinnaar, Tours VB, dat sinds enkele weken onder leiding staat van NOLIKO-clubicoon Vital Heynen, die sinds zijn aantreden enkel maar overwinningen wist te boeken.

In set 1 trad het Maaseikse team aan met Broshog, Raymaekers, Maan, Wijsmans, Pinheiro, Pereira, Jorna. Na een vertwijfelende start, 8-4-achterstand bij de eerste technische time-out begint de Maaslandse motor warm te lopen. Een mooie pipeaanval van Wout Wijsmans en en enkele slordigheidjes bij de mannen van aan de Loire leidt tot een gelijke stand bij 10-10.

Jelte Maan kan een ace en een pipe forceren, terwijl de Tourangiens de fouten niet onder controle krijgen. NOLIKO kijkt tegen een 3-puntenvoorsprong aan bij de 2de technische time-out 13-16. Hoofdaanvaller Konecny wordt vervolgens in stelling gebracht, waardoor bij 20-20 de bordjes terug gelijk hangen. Een aanval van Wout Wijsmans in het Franse blok en een toetsfout van Pinheiro brengt NOLIKO op achterstand in money-time (23-21). Jelte Maan kan wel nog een pipe-punt forceren, maar aanvalsduivel Konecny kan met een strakke slag in het parket en een ace de set binnenhalen bij 25-22.

In set 2 geraakt de Franse motor op snelheid met gerichte aanvallen van cijferkanonnen Cupkovic en Konecny, waarop de roodhemden geen antwoord hebben. Via 8-4 bij de eerste technische time-out kunnen de Fransen, aangevoerd door meesterstrateeg Vital Heynen, de kloof nog verder uitdiepen. NOLIKO Maaseik kan in de wedstrijd geen enkel blockpunt forceren, terwijl de aanvallen van de Knapkoekers doodvallen op de block-defense van de geoliede Franse machine. Bij 18-10 heeft coach Castellani al zijn dodetijdmomenten opgebruikt en mag Finoli aan de pass in plaats van Pinheiro. De Franse spelverdeler Jaumél kan al zijn teammaten goed aanspelen, terwijl 2 van de 3 aanvallen van de ingekomen Pàdàr door het Franse blokcompartiment worden gekilld. Bij de uitservice van Jelte Maan wordt de set beslist bij 25-15. Vital Heynen kan zich op dat ogenblik al in zijn handen wrijven, want de kwalificatie voor de play offs met 12 is dan al een feit.

In de beginfase van set 3 ligt het receptiecompartiment zwaar onder vuur van de verschroeiende services van de Franse revelatie van de laatste maand. De Fransen kunnen de foutenlast beperken en tonen zich op alle onderdelen de sterkste. Bij de Maaseikenaren gaan de kopjes hangen. Na een aanval van White, een toetsfout van Finoli en een Tourse ace, zit coach Castellani al bij 12-7 door zijn 2 time-out-momenten heen. Wonderboy Cupkovic kan vrij scoren op positie 4, zelfs in een éénmansblok tegen Pereyra. Pinheiro mag terug opdraven voor Finoli, waarna Wijsmans met 2 aanvallen en een ace bij 20-13 Vital Heynen tot een time-out dwingt. Een receptiefout en een afgeblokte aanval van Jelte Maan brengt de stand bij 24-14 en matchbal voor de Fransen. Pereyra kan nog een puntje forceren op positie 2, maar een pipe-aanval van de Tourenaars beslecht de wedstrijd bij 25-15.

Na de beloftevolle wedstrijd in Lennik afgelopen zaterdag, slaagde de ploeg van kersvers coach Castellani, niet hetzelfde niveau te halen. Vital Heynen daarentegen boekte zijn 8ste achtereenvolgende overwinning in evenveel wedstrijden. Hem kennende zal hij deze laatste met gemengde gevoelens onthalen, want zijn team NOLIKO Maaseik moest het onderspit delven …

Inmiddels legde Vital met glans zijn examen Frans af voor het Franse sportprogramma Stade 2. Met slechts 2 vragen wist hij een interview van een half uur af te leveren … Wie doet hem dit na?