Liam Mc Cluskey is er klaar voor …

John Mc Cluskey was een Engelse volleybalspeler die het grootste deel van zijn carrière bij ons in Limburg aan de slag was: als speler, later als trainer. Hij vond hier bovendien een goeie reden om niet meer naar Engeland terug te keren. Van het ene kwam het andere: Liam (°16 januari 2002).

Ook mijn eigen kinderen kregen als eerste speelgoed uiteraard een volleybal. Toch moet het thuis ergens misgegaan zijn: mijn 'jung' kozen voor handbal. (!?!) Liam Mc Cluskey daarentegen bleef wél op het rechte pad, en hoe: op zijn 14e speelde hij in Maaseik bij de cadetten, de scholieren én de junioren, en op de koop toe draaide hij toen ook al mee bij een van onze herenteams. Sportschool, topsportschool Vilvoorde, Young Red Dragons, op West-Europese jeugdkampioenschappen meermaals uitgeroepen tot beste set-up … en nú is hij klaar voor VC GREENYARD Maaseik!

Liam poseert hier op de Pater Sangersbrug die Belgisch- en Nederlands-Limburg onlosmakelijk met elkaar verbindt (met die platte knoop in de brugleuning). De landsgrens is hier inderdaad slechts een vaag stippellijntje en zelfs een winterse woelige Maas kan die band nooit breken. We spreken hetzelfde dialect, zingen over hetzelfde bronsgroen eikenhout en hijsen nagenoeg dezelfde vlag. Carnaval en schuttersfeesten vieren we sámen, en in het hele Maasland (en trouwens ook in Noord-Limburg) vind je nauwelijks iemand zonder familieband of roots aan de overkant.

Pater Sangers was behalve een inspirerende leraar geschiedenis ook voorvechter bij uitstek van die Limburgse grensoverschrijdende verbondenheid, beschermheer van het Maaslandse dialect én sterkhouder van de lokale vierdewereldbeweging. Hij behoorde weliswaar niet tot het groepje kruisheren aan wie we het volleybal in Maaseik te danken hebben, maar (tenzij ik me sterk vergis) wél tot het groepje kruisheren dat destijds zowat elke thuismatch van het glorierijke Borussia Mönchengladbach volgde. Duitsland ligt immers slechts een boogscheut verderop. Om maar te zeggen: landen en nationaliteiten, hoe relatief is dat eigenlijk? (PiP)

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be