Het heeft niet mogen zijn

Op de derde speeldag van de CEV Champions League mocht VC GREENYARD Maaseik haar tweede uitwedstrijd afwerken. Tegenstander van dienst was Trèfl Gdànsk dat door een zware periode gaat door de laffe moord op de burgemeester van de stad.

Dit incident zorgde ervoor dat alle partijen samen beslisten om de wedstrijd achter gesloten deuren te spelen. Een zaal van om en bij de 12000 zitjes die leeg bleven met als inzet 3 punten voor het kampioenenbal, een zeer unieke omkadering die maar heel zelden voorkomt.

Maaseik begon sterk, 5-7 na twee netrand aces van Tammemaa. De Polen herstelden snel bij 10-10. Gdànsk knokte zich terug in de wedstrijd en leek een kloofje op te bouwen, maar dat was zonder Cox gerekend. Met een knappe tipbal zorgde hij voor 16-16. Baetens scoorde keer op keer via de handjes van het blok en zo bleven de teams in evenwicht.

Tammemaa scoorde aan de lopende band door het midden waarop coach Anastasi bij 22-22 ingreep met een time-out. Zijn time-out had echter een averechts effect. Maan bleef rustig en scoorde twee keer op rij, 22-24 en een eerste setpunt. Jay Blankenau met zijn, ondertussen, bekende tweedehandsbal en de set was binnen: 22-25.

Set twee verliep een stuk stroever voor de roodhemden, 6-4. Over 9-6 ging het vervolgens naar 10-10 en vond Maaseik terug aansluiting met de thuisploeg. Seppe Baetens bleef de handjes van het blok goed gebruiken en Tammemaa scoorde door het midden na een knappe pas van Blankenau, 15-14 en de tweede set bleef spannend. De Polen duwden het gaspedaal even harder in en zo ontstond er dan toch een kloofje, 19-16. Maaseik had geen antwoord klaar waardoor 21-17 en 23-20 volgden.

De Limburgers hadden door dat ze er opnieuw vol tegenaan moesten als ze hier punten wilden pakken en toonden dat ook meteen op het veld, 2-3. Gdànsk had die tactiek echter snel door en antwoordde na een lange rally met 9-5, time-out bij coach Banks. Dat bracht echter geen beterschap en vooral de Poolse opposite maakte het Maaseik heel moeilijk, 15-8 en de problemen werden groter.

De score bleef oplopen en coach Banks moest daarop ingrijpen met zijn laatste time-out. Kapitein Maan deed het zijn team voor bij 16-10 na een knappe pipe-aanval. Gdànsk speelde echter volwassen verder over 18-13 naar 21-15 toen Seppe Baetens, opnieuw via het blok, de bal tegen de iPad van de scheidsrechter klopte. De kloof was te groot en zo ging de set met naar de thuisploeg.

De vierde beurt begon opnieuw met een minder Maaseik. Grozdanov jaagde zijn opslag in het net voor 7-3. De kloof stond er opnieuw. Jelte Maan hard in het blok voor 10-6 en time-out bij coach Banks. Spelverdeler Blankenau vond zijn spelers steeds minder en minder waardoor Gdànsk bleef uitlopen, 14-8. Eindelijk kwam er een antwoord van de roodhemden en dat kwam niets te laat, 14-11 nadat de Poolse opposite de bal buiten sloeg.

De remonte leek helemaal een feit toen er nog maar een verschil van één puntje te lezen stond bij 17-16. Tammemaa met een snoeiharde ace voor 18-18 en er zat weer schwung in de wedstrijd. De middenman van Gdànsk bewees echter zijn waarde en maakte op zijn eentje 2 levensbelangrijke punten. En zo was de wedstrijd ineens heel snel gespeeld. Maaseik bracht geen bal meer en kreeg bij 24-19 een eerste setbal voor de kiezen. Cox rok de wedstrijd nog even maar de kloof was te groot. De vierde set eindigde bij 25-22.

Door deze 3-1 nederlaag keert Maaseik met lege handen terug uit Polen. Zeker na de eerste set leek er toch meer in te zitten. Willen de Maaslanders nog doorstoten moeten alle thuismatchen zonder twijfel gewonnen worden. Punten pakken in de laatste uitwedstrijd, op bezoek bij PGE Skra Belchatow, is ook mooi meegenomen. De volgende uitdaging laat niet lang op zich wachten want zaterdag aanstaande loopt de STEENGOED Arena hopelijk opnieuw aardig vol voor een topper in de vaderlandse competitie want Par-Ky Menen komt op bezoek. (BrF)