Déjà-vu

<p>Foto Inge Vanminsel</p>

Van Dale legt een déjà-vu uit als 'gewaarwording dat je iets al eerder hebt gezien of meegemaakt'. Is een titelstrijd tussen Knack Roeselare en GREENYARD Maaseik een déjà-vu? Of veeleer een traditie? Hoe vaak hebben we dit al meegemaakt? Maar nog voor we het konden vragen aan Jos De la haye, het wandelende archief van onze club, had hij ons de nodige info al gemaild … En als Jos zegt dat dit de 21e onderlinge finale wordt, geloven we dat. De eerste keer was in 1991, meteen de allereerste van onze indrukwekkende reeks van 16 kampioentitels in 30 jaar tijd. Nog meer cijfers nodig? Van die 20 onderlinge eindafrekeningen won Maaseik er 12, Roeselare 8.

Thuisvoordeel? Welk thuisvoordeel?

Het ene jaar is het andere niet, en het is best mogelijk dat er bij die 20 titelfinales tussen de twee Belgische (Europese!) toppers ooit eens een overbodige walk-over zat, in welke richting dan ook. De meesten denken echter automatisch terug aan de recentste uitgave, twee jaar geleden: het bloedstollende, adembenemende, spannende, uitputtende, zenuwslopende duel op het scherpst van de snee, met alleen uit-overwinningen. Na de ultieme, beslissende uit-wedstrijd (rien ne va plus) stond er alwéér 2-2 en … 13-15 op het bord! Kan het nog spannender? Kunnen twee teams evenwaardiger zijn dat dit? Hoe dicht bij elkaar liggen uitzinnige vreugde en diepe ontgoocheling!

Revanche

Dat de gemoederen in het kader van eeuwige rivaliteit soms hoog oplaaien, is niet nieuw. Je ziet dat in alle sportdisciplines. Zelfs als de protagonisten vlot samen door één deur kunnen, of samen gaan golfen: span een volleybalnet tussen die twee en het spel zit op de wagen … Wat dát betreft, zal het dit jaar een vreemd spektakel zijn, zo zonder ophitsend publiek. Toch is het misschien nuttig om onze nieuwste spelers tegen zaterdag nog even te briefen over de context van twee jaar geleden. Kwestie van snel te begrijpen waarom onze tegenstanders vermoedelijk erg vinnig, opgefokt tot bloeddorstig op het terrein zullen verschijnen, en waarom elk akkefietje het schuim op de lippen zal toveren: dat mag je verwachten in deze moeder van alle finales.

Pronostiek

Elk jaar, als het nieuwe volleybalseizoen begint, kijken we benieuwd uit naar het nieuwe Roeselare. Nou ja, 'nieuw': het skelet is steevast dat van het jaar ervoor, met vaak slechts één, hooguit enkele nieuwe gezichten. En elk jaar opnieuw stellen we na enkele wedstrijden vol ongeloof vast: "Miljaar, die zijn op een of andere manier nóg sterker dan vorig jaar!" Je ziet bij onze rivalen ook zelden een dipje of een uitschuiver: stabiel, als een pletwals die zich op gang trekt en dan onstuitbaar naar het ultieme doel rolt: de finale, de titel!

Bij ons eigen team duurt het altijd wat langer voor we goed en wel weten welk vlees we in de kuip hebben. Toch lieten we ons al vrij vroeg in het seizoen enthousiast ontvallen: "Dit zou weleens ons beste team in jaren kunnen worden!" Bij ons is wisselvalligheid echter haast een constante. Na ons vorige thuisverlies tegen Menen volgden sterke prestaties op Gran Canaria. Het fantastische niveau in de halve finales van de CEV-cup ligt nog vers in ons geheugen; het niveau in de bekerfinale ligt daarentegen nog op onze maag. Is de makke generale repetitie tegen (opnieuw) Menen dan (opnieuw) de voorbode van verschroeiende topprestaties?

Zaterdag, woensdag, zaterdag, …

Het was een half mirakel dat het volleybalseizoen 2020-2021 überhaupt kon starten. Plus een half mirakel dat het hele volleybalcircus tot de play-offs is geraakt. Laten we hopen dat beide teams en hun entourage nog minstens twee weken gespaard blijven van ziekte, kwetsuren en andere ellende. Idem voor alle supporters. Hou het veilig, allemaal, en reserveer alvast je plekje voor komende zaterdag, woensdag, zaterdag, … in de zetel voor de tv!

Hoe dan ook: na zaterdagavond weten we iets, maar tegelijk nog helemaal niets … (PiP)

Live, via de volgende link: livescore | livestream & op Telenet / Proximus / VOO (Sport) en Sporza livestream

Agenda play-off-finale (best of 5):

Zaterdag 3 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik

Woensdag 7 april, 20u30 GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Zaterdag 10 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik

Eventueel:

Woensdag 14 april, 20u30 GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Zaterdag 17 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments