Vijftig jaar terug: het gedenkwaardige tornooi

In de dagen van 7 tot 9 december 1973 organiseerde Mavoc Maaseik het prestigieuze EUROPATORNOOI Jan KLAPS in de sporthal van Neeroeteren.

De deelnemers waren gerenommeerde Oost-Europese topclubs, waaronder Steaua Bukarest, Lokomotiv Plovdiv, Slowan Bratislava en Vasas Budapest. Vijftig jaar terug bekleedde Oost-Europa een vooraanstaande positie in de wereld van het volleybal.

Dit toernooi werd geïnitieerd ter nagedachtenis aan onze volleybalinternational Jan Klaps, die op slechts 20-jarige leeftijd overleed tijdens de Europese kampioenschappen in Roemenië op 2 november 1963.

De overwinning in het toernooi ging naar Steaua Bukarest, dat in de finale het Bulgaarse Plovdiv versloeg. Ondanks een autoloze zondag bleek het toernooi een groot succes, waarbij de vonk van het topvolleybal oversloeg op degenen die voor het eerst in aanraking kwamen met deze sport.

Het bestuur van Mavoc kreeg nieuwe energie en enkele jaren later werd een langgekoesterde droom verwezenlijkt: de promotie naar de hoogste divisie in 1976. Het duurde echter nog vijftien jaar, tot 1991, voordat het hoogste nationale doel in België werd bereikt: het landskampioenschap. Inmiddels zijn het er al zestien.

Als opwarmertje op de vrijdagavond speelde Mavoc Maaseik in 1973 tegen de Belgische nationale ploeg van 1963, waar Jan Klaps destijds deel van uitmaakte.

Op zaterdag 2 december vindt tijdens de thuiswedstrijd tegen Lindemans Aalst een reünie plaats, waar spelers en bestuursleden van Mavoc '73 samenkomen in de STEENGOED Arena.

Destijds maakten Willy Craeghs (trainer), Jos Klaps (kapitein), Jos De la haye, Frans Ruttens, Patrick Beenders, Wim Segers, Valentin Theelen, Jef Hamaekers, Jos Verbeek, Jan Martens, Mathieu Segers, Theo Delanghe, Joost Aerts, en René Corstjens deel uit van dit gedenkwaardige team.

Bestuur: Eric Van Lancker (oud-voorzitter), Philippe Van Cauwelaert en Guido Voets zijn de enige overgebleven bestuursleden van die tijd.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be