Twee zwaluwen maken de zomer niet…

Net voor aanvang van de play-offs schreven we hier dat één zwaluw nog de lente niet maakt.

Ere wie ere toekomt: Jos De la haye, ere-secretaris van GREENYARD Maaseik en wandelend geheugen van onze club sinds haar ontstaan in 1960, maakte ons vorige week attent op de fout in dat gezegde.

“Ik heb het al bij de Kruisheren geleerd: één zwaluw maakt de zomer niet”. En dus niet de lente.

Wij consulteerden tal van bronnen om te weten wat we nu moeten geloven.

Sinds gisteren zijn we tot de volgende conclusie gekomen:  “Twee zwaluwen maken de zomer niet.”

Hoezo?

Knack Roeselare dacht dat de zwaarste klus geklaard was, nadat ze ons dinsdag in onze eigen STEENGOED Arena op een tweede nederlaag getrakteerd hadden. Ze hadden dus al twee zwaluwen in de hand…

“Roeselare heeft de titelfinale tegen Maaseik helemaal in zijn voordeel doen kantelen”, zo schreef Sporza op zijn website. “Na de 0-3-zege in Limburg kan Roeselare het donderdag in eigen huis afmaken, voor een vierde landstitel op een rij.”

Het pessimisme kreeg pas echt de bovenhand bij wie donderdagochtend Het Belang van Limburg in handen kreeg. Ook al aanbidt die krant het ‘Limburggevoel’, toch liet de titel niets aan de verbeelding over. “Maaseik verloor al tien matchen op rij in Roeselare”, zo werd onze club al voorbarig fatalistisch naar de tweede plaats verwezen.

Onze coach en spelers waren het dus niet eens met al dat doemdenken. In Schiervelde riepen ze collectief: “over mijn lijk”.

Wat een mentaliteit, wat een veerkracht!

Roeselare kwam 2-1 voor in de sets. Twee sets gewonnen dus. Twee zwaluwen dus. Maar twee zwaluwen maken de zomer niet…

Dat bleek in onze verwoestende eindspurt. Kapitein Cox, setter Vanker, Bartos, Hanzic, Fornes, Polak, Currie… de wisselspelers, coach Bertini, heel de staf, de trouwe fans in Schiervelde, de vele supporters op het thuisfront…

Ze zagen hoe onze jongens de blauwe zwaluwen pluimden, één voor één.

Heel Maaseik veerde recht bij de overrompeling die we toonden in set vier en vijf.

Jawel, in eigen huis had Roeselare tien zeges op rij tegen ons op de teller. Maar dat was het verleden. Die tien overwinningen waren tien vogels in de lucht.

Gisteren kwam het erop aan om er eentje in de hand te vatten. En dat deden we dus.

Het staat nu 2-2 in de titelfinales en zondag valt de beslissing. Eén ploeg zal de hoofdvogel afschieten, de ander zal gepluimd achterblijven.

Razend spannend wordt het sowieso, voor het eerst in vijf jaar.

Wij hebben Roeselare dus tweemaal geklopt in deze titelfinale, en zij ons ook. Wij beseffen maar al te goed dat twee vogels in de lucht nog geen zomer maken. Roeselare sinds gisteren ook.

GREENYARD Maaseik rekent daarom op uw steun. Kom dus zondag naar de STEENGOED Arena voor de apotheose van dit schitterende seizoen 2023-24.  Spanning gegarandeerd. Topsport van de bovenste plank gegarandeerd.

 

PS: hoe luidt het spreekwoord nu echt?

Welnu: het speekwoord vindt zijn inspiratie in de oudheid. In  het Engels zegt men “ One swallow does not make a summer make” Ook het Spaans en het Duits hebben het over zomer. Het Italiaans en Frans daarentegen zweren bij Une hirondelle ne fait pas le printemps en Una rondine non fa primavera.”

Gelukkig blijft de betekenis overal hetzelfde: welke versie je ook gebruikt, de les blijft dezelfde. Met twee zeges heb je nog geen landstitel. He wordt zondag knokken voor een eerste triomf in vijf jaar en wees maar gerust, dat zullen we ook doen.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments