Steengoed Projecten al voor het 3de jaar op rij hoofdsponsor van het Kersttornooi

Bakstenen, dakpannen, gietbeton, chape, tegels, vensterglas, … Beseft u wel hoe vaak u in huis geconfronteerd wordt met materialen die worden gefabriceerd uit oppervlaktedelfstoffen die in uw directe omgeving worden gewonnen? Dan hebben we het nog niet over straatverharding in beton of asfalt, betonklinkers, betonwaren zoals rioolbuizen, verzamelputten e.d., allerlei straatmeubilair, … Bouwzand, grind, leem, klei, kwartszand en mergel treffen we aan in onze Limburgse ondergrond en zijn een belangrijke bron van onze lokale welvaart en economie. Gaandeweg is de laatste jaren het besef gegroeid dat deze grondstoffen een eindigheid kennen, waardoor we er zeer zuinig mee moeten zijn. Ook de zorg voor een maatschappelijke meerwaarde voor de terreinen (groeven) waar deze delfstoffen werden ontgonnen en hun omgeving is een onlosmakelijke schakel voor draagvlak voor verdere winning.

Net daar willen we onze stempel drukken!”, zo betogen Luc Severijns en Frank Liebens, de gedreven bestuurders van Steengoed Projecten. “Een gecombineerde zand- en grindontginning is geen kwestie meer van zomaar een put te maken en deze zonder meer achter te laten in het landschap. Toen de uitdovingsdatum van het Grinddecreet in 2005 naderde, besefte men dat, ondanks alle recyclagemogelijkheden en alternatieventoepassingen, er toch een aanzienlijke behoefte voor deze grondstof bleef. De keuze tussen lokale invulling of import uit het buitenland was snel gemaakt : de enorme ecologische voetafdruk, vooral van transport, en de lokale economische effecten voor de bouwmaterialenindustrie leidde snel tot de overtuiging dat een minimale behoefte-invulling in eigen omgeving dient te worden gezocht.” Dit kan enkel nog op locaties waar een breed draagvlak bestaat voor ontginning of op locaties waar sowieso toch infrastructuurwerken moeten plaatsvinden. Deze principes en randvoorwaarden zijn vastgelegd in het zogenaamde Projectgrinddecreet.

Aan dergelijke projecten dient een grondige studieronde vooraf te gaan : milieu- en ruimtelijke effecten, mobiliteit, hinderaspecten en economische minderwaarden, moeten voorafgaand onomstotelijk in beeld worden gebracht. Het eindplaatje is al uitgetekend nog voor dat er een vergunningsaanvraag de deur uit gaat en de grondbalansen moeten aantoonbaar sluitend zijn, zodat men zich vooraf kan verzekeren dat de eindbestemming ook effectief kan gerealiseerd worden. Dit vergt intens overleg met overheden, omwonenden en stakeholders (natuur, landbouw, rivierbeheerder, …).

Maar we zijn dan ook niet weinig trots dat we al een aantal prachtige realisaties hebben kunnen neerzetten: ‘op de Berg’ in Maasmechelen hebben we een afgewerkte groeve kunnen integreren in het Natuurgebied ‘De Mechelse Heide’ en het Nationaal Park Hoge Kempen. In Aldeneik (Heerenlaak) heeft het Herstructureringscomité met afdrachten die wij hebben betaald, een prachtige recreatiezone kunnen realiseren. De ontginningsplassen Negenoord en Bichterweerd zijn inmiddels ontwikkeld als natuurpareltjes, waar ecologen uit gans Europa komen kijken naar de biodiversiteit die zich er heeft kunnen ontwikkelen. Tussen Kessenich en Ophoven (Kinrooi) zijn wij volop bezig aan de versterking van een Europees Habitatrichtlijngebied en hebben we afgelopen jaar de nodige opvullingen uitgevoerd voor de ontwikkeling van een terrein voor innovatieve agrarische technologieën. Ook de jachthavens en randvoorzieningen zijn realisaties uit grindopbrengsten”, aldus de beleidsvoerders van Steengoed Projecten.

Inmiddels is men bij Steengoed Projecten ver gevorderd met de voorbereidende studies voor de herinrichting van Elerweert (Dilsen-Stokkem en Maaseik), een project van NV De Scheepvaart dat door grindafgraving versneld kan worden uitgevoerd in het kader van de verbetering van de overstromingsbeveiliging bij hoogwater in de Maas. “Met de opbrengsten kunnen we bovendien een irrigatienetwerk aanleggen, waardoor de plaatselijke landbouwers met een hogere rendement gewassen kunnen telen, onder meer voor Scana Noliko”, zo laten Severijns en Liebens een knipoog niet onverlet.

Naast de commerciële doelstellingen en de uitdaging om de aangesneden gebieden zo hoogwaardig mogelijk achter te laten, investeren de grindboeren veel in overleg en creatie van plaatselijk draagvlak: “Dergelijke projecten staan of vallen met het nakomen van gemaakte beloften en het aantoonbaar inperken van overlast en hinder. Uiteindelijk mag iedereen een graantje meepikken van dergelijke projecten. Daarom ondersteunen wij graag plaatselijke initiatieven en organisaties die het sociale weefsel in de omliggende dorpen en steden versterken. Wij waren dan ook gecharmeerd door het aanzoek van NOLIKO Maaseik om hoofdsponsor te worden van het jaarlijkse Kersttornooi : wij steunen hiermee de clubwerking en de jeugdopleiding in het bijzonder. Bovendien biedt NOLIKO Maaseik ons een professioneel forum om onze boodschap “Iedereen wint met grind” te verspreiden. Tot slot kunnen we in de Agora en de VIP-lounge onze zakelijke contacten op een gemoedelijke manier ontvangen en mee laten genieten van de uitzinnige sfeer en sportieve prestaties.”

“Wij wensen de jeugdploegen van de Steengoed Cup veel plezier en sportief succes !”, zo besluiten onze Steengoed-vertegenwoordigers.

www.steengoed.be

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments