NOLIKO Maaseik plaatst zich voor finale League Trophy na thriller

<p>Foto Jos Franssen</p>

In de halve finale van de gloednieuwe League Trophy mocht NOLIKO Maaseik het opnemen tegen eeuwige rivaal Roeselare. Beide ploegen stootten moeiteloos door na een overwinning tegen respectievelijk Zoersel en Gent. In het enige onderlinge duel dat de teams gespeeld hadden won Maaseik met 0-3 in het hol van de leeuw, maar dat was ook alweer een heel aantal weken geleden.

Maaseik begon aan de wedstrijd met Rychlicki, Cox, Mijatovic, Bruno, Tammemaa, Blankenau en libero Dronkers. De West-Vlamingen startten met Tuerlinckx, Fornes, Trinidad, Kindt, Coolman, Verhanneman en libero Dejonckheere. Bruno zorgde met een knappe aanval voor 1-1, de ploegen waren meteen aan elkaar gewaagd. Cox via de handjes van Verhanneman zorgde voor een eerste voorsprong bij 2-3. Blankenau speelde daarop het blok van Roeselare weg, Cox maakte het af voor 4-5. De West-Vlamingen schoten echter wakker en vie Tuerlinckx stond het 8-7 bij de eerste verplichte time-out van de wedstrijd.

Tammemaa zorgde even later alweer voor een gelijke stand na een knappe aanval door het midden voor 8-8. De motor van de Maaslanders haperde even en in die korte tijd liep de tegenstander uit naar 14-11, time-out bij NOLIKO Maaseik. De teams gingen even later opnieuw rusten bij een 16-12 tussenstand, Maaseik had een probleem.

Rychlicki had zijn tweede adem gevonden en bracht de Maaslanders terug in de set, 17-15. Tammemaa met de misser zorgde er echter voor dat Roeselare haar voorsprong terug kon uitbouwen. Toen ook Blankenau zijn opslag miste stond het 20-16. Bruno deed even later het tegenovergestelde. Nadat Rychlicki scoorde vanop de pipe, zorgde de Argentijn met een ace voor 20-18. Maar opnieuw kwamen de eigen fouten NOLIKO Maaseik duur te staan en liepen de West-Vlamingen weer uit. Van Heyste verving Mijatovic aan de opslag en ook hij miste zijn opslag. De Maaslanders vochten nog slapjes terug maar de eerste set ging uiteindelijk naar Roeselare met 25-19.

Ook in de tweede set begonnen de West-Vlamingen het best, al snel stond het 3-0. NOLIKO Maaseik raakte maar niet op dreef. Via 6-2 zag het ernaar uit dat Roeselare zonder veel moeite een voorsprong zou kunnen opbouwen. Maar niets was minder waar. Cox vanaf de opslaglijn ontregelde de West-Vlaamse receptie en niks raakte voorbij het Maaseikse blok. Het stond 7-8 bij de technische time-out.

Na de rustpauze stonden de teams al snel terug op gelijke hoogte. Roeselare won de challenge en zorgde voor 10-10. Rychlicki even later met twee bommen van opslagen en Cox aanvallend aan het kanon zorgden ervoor dat NOLIKO Maaseik gelijke tred kon houden bij 12-12. Toen ook Mijatovic vlot begon te scoren tegenover Fornes kwam NOLIKO Maaseik voor het eerst sinds lang op voorsprong, 14-15. De ploegen gingen voor een tweede keer bijtanken bij 16-15.

Bruno miste daarna zijn opslag maar maakte zijn fout meteen weer goed met een punt vanop de pipe, 16-17. Ook Dronkers liet zich opmerken met een onwaarschijnlijke verdediging op de aanval van Kindt, Rychlicki werkte af voor 18-16. Diezelfde Kindt ‘shotte’ de bal vervolgens in het net waardoor NOLIKO Maaseik uitliep naar 18-21, time-out voor Roeselare. De time-out had Tuerlinckx precies geen goed gedaan. Hij sloeg de bal roekeloos uit. NOLIKO Maaseik scoorde via Bruno ook de 19-23 waarop coach Rousseaux opnieuw ingreep met een time-out. Dit keer wel met succes want zijn team scoorde twee maal op rij, time-out bij NOLIKO Maaseik. De wedstrijd lag voortdurend stil maar wanneer er terug gevolleybald werd was het Cox die ervoor zorgde dat NOLIKO Maaseik een eerste setpunt had bij 21-24. Mijatovic strafte de slechte receptie van de West-Vlamingen meteen af waardoor de tweede set naar Maaseik ging met 21-25.

Net als de stand stonden de ploegen meer dan eens gelijk in het begin van de derde set. Over 1-1 en 3-3 ging het naar 5-5 na een slim blok van Rychlicki op spelverdeler Trinidad. Na nog enkele opslagmissers langs beide kanten gingen de teams drinken bij een 8-6 tussenstand.

Tammemaa sloeg de bal na de rustpauze via het middenblok van Roeselare tegen het plafond en Kindt sloeg de bal tegen de LED-boarding, 8-8. Cox vond daarna opnieuw zijn beste vorm en zorgde bij 9-10 terug voor een Limburgse voorsprong. Beide teams raakten vervolgens een beetje in slaap gewiegd door het trage spel. De gelijke standen stapelden elkaar op en nadat enkele discussies ervoor zorgden dat de match enkele minuten stillag gingen de teams voor een tweede keer pauzeren bij 16-15.

Tammemaa scoorde net als na de vorige rustpauze het eerste punt op een straffe manier, de stand stond terug gelijk. De aartsrivalen speelden op eenzelfde niveau, behalve Cox en Rychlicki. Cox haalde twee maal zijn voorhamer uit en Rychlicki plaatste een muur tegenover Tuerlinckx. NOLIKO Maaseik zat bij 19-22 in de beste papieren en dat besefte de coach aan de andere kant van het net, time-out. Roeselare kwam nog terug via een goed ingekomen Van Hirtum. Maar wie anders dan Rychlicki zorgde voor het eerste setpunt nadat hij de bal slim wegwerkte via de handjes van het West-Vlaamse blok. Roeselare vocht nog tegen maar het was Cox die knap afwerkte voor 22-25.

NOLIKO Maaseik begon opnieuw met dezelfde opstelling aan de vierde set terwijl bij Roeselare Van de Velde in de plaats kwam van Fornes. Bruno en Dronkers voelden zich goed in het achterveld en verdedigden zowat alles wat er te verdedigen was, 3-4. Wanneer ook Cox weer aanvallend in de match kwam stond het 6-8 bij de technische time-out.

Coach Rousseaux vuurde zijn troepen aan en dat werkte, via een goede Verhanneman sprongen ze terug over de Maaslanders bij 11-10. NOLIKO Maaseik besefte dat het terug aan de bak moest en dat het de wedstrijd niet zomaar zou kunnen beslissen, 16-14 bij de tweede rustpauze.

Rychlicki miste zijn service waarop hij mocht gaan rusten voor een nog frisse Maan. Maar de kapitein kon in eerste instantie ook geen verandering in het spel van de Maaslanders brengen. Roeselare liep verder uit naar 20-15. Coach Banks wist dat er iets moest veranderen en haalde alles uit de kast. Van Heyste voor Blankenau, 22-17, en een time-out bij 23-17 konden echter niets meer aan de zaak veranderen. Roeselare won de vierde set uiteindelijk met 25-19 en de teams mochten zich opmaken voor een vijfde set.

In de beslissende set van de halve finale van de eerste League Trophy begonnen de ploegen andermaal op eenzelfde niveau. Rychlicki was terug in de basis gekomen ten koste van Maan en bewees meteen zijn meerwaarde, 1-2. Roeselare boog die achterstand om in een 4-2 voorsprong en coach Banks greep in met een time-out. Bruno nam zijn verantwoordelijkheid en bracht Maaseik terug op gelijke hoogte na deze korte onderbreking. Tuerlinckx trof de Limburgse muur en opnieuw Bruno scoorde even later na een knappe verdediging van Cox, 5-7. Tammemaa mocht zich naar de opslagzone begeven en trof raak met een knappe ace waardoor van kant gewisseld werd bij 5-8. Opeens was het NOLIKO Maaseik dat in de beste papieren zat.

Lou Kindt probeerde zijn aanval te forceren maar hij miste, 5-9 en hij mocht gaan rusten voor Konings. De set was echter nog zeker niet gespeeld. De West-Vlamingen vochten via Van de Velde terug en toen Cox het blok van Roeselare trof bedroeg het verschil nog maar één puntje, 8-9. Diezelfde Cox maakte zijn fout meteen ongedaan door de langste rally van de wedstrijd vakkundig af te maken. NOLIKO Maaseik toonde dat het als team sterk stond en plaatste een drie-mansblok op hoofdaanvaller Tuerlinckx, 9-12 en time-out bij de blauwhemden. Maar ook die time-out kon de flow van NOLIKO Maaseik doorbreken. Bij 11-14 stond het eerste matchpunt al op de bordjes. Roeselare kon nog een puntje afsnoepen maar daar bleef het ook bij. NOLIKO Maaseik won de tiebreak met 12-15 en mocht zich zo opmaken voor de finale van de League Trophy.

De feestdagen hebben de Limburgers klaarblijkelijk goed gedaan. De sterke overwinning tegen Roeselare zorgt ervoor dat ze zich plaatsen voor de finale die tegen Lindemans Aalst gespeeld zal worden. De Ajuinen wonnen hun wedstrijd ook na een tiebreak van Par-ky Menen. De finale zal ook in Gent gespeeld worden om 19u30 (zondag 7 januari). (bfr)

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2017

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be