Hallo kroket… wat een raket!

<p>Foto Tim Verhaegen</p>

Woensdag 12 februari 2020 om 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Halkbank Ankara (TUR) 3-1 (25-22 34-36 25-21 25-18) - scouting

GREENYARD Maaseik moest in de eigen STEENGOED Arena aan de slag tegen het Turkse HALKBANK Ankara. Op weg naar de kwalificatie voor de volgende ronde moest deze wedstrijd gewonnen worden.

Zeker toen voor het begin van de wedstrijd bekend was dat superfavoriet op eindwinst, Kazan verloren had en daarom dus al zo goed als zeker uitgeschakeld was, wist de ploeg van Joel Banks dat hier een unieke kans lag.

Set 1 De bezoekers openden de wedstrijd echter met 0-1 en 1-3. Bij 7-8 scoorde Robert Wojcik de gelijkmaker, 8-8. De Turken liepen terug uit naar 10-12, maar opnieuw was het Robert Wojcik die zijn kans greep, 13-12 en zo zijn ploeg voor het eerst in de set op voorsprong bracht.

Abdullah Cam schudde echter een ace uit zijn mouwen, 15-16 en dat zette GREENYARD terug op achtervolgen. Jonas Kvalen kwam even later niet voorbij het blok, 17-19, maar Jan Zimmermann blokte naar de 20-20 gelijkmaker. Toncek Stern sloeg dan net naast de lijn buiten, 21-20 en daarmee was de spanning in de STEENGOED Area stilaan te snijden.

Wojcik dikte de score echter verder aan met een onhoudbare service, 22-20 en Jelte Maan volgde door de pipe voor 23-20. De voor de opslag ingekomen Efe Bayram sloeg die buiten 24-21 en via een bezoekend blok ook maar net buiten, kon GREENYARD de zo belangrijke eerste set binnenhalen, 25-22.

Set 2 In de tweede set stond het vrij vlug 4-9, vooral omdat Jelte Maan stevig in de tang genomen werd door het Turkse blok. Rasmus Nielsen mocht hem daarom komen vervangen. Bij een 6-11 stand leek het heel erg moeilijk te worden om in deze set het tij nog te doen keren.

GREENYARD vocht nog terug naar 11-14, maar Ankara herstelde snel naar 13-17. Opnieuw begon GREENYARD aan een inhaalrace, Rasmus Nielsen met 15-17 en Jonas Kvalen met een ace voor de 16-17 aansluiter.

Nielsen was dan sterker in het duwblok, 18-19 en hield zo zijn ploeg in de running. De ingekomen Andri Aganits scoorde de gelijkmaker 20-20 en Nielsen scoorde zowaar met een ace voor de voorsprong naar 21-20. Opnieuw zinderde de spanning door de STEENGOED Arena bij 22-21 door Jonas Kvalen.

Maar setwinst lag nog niet voor het grijpen, Toncek Stern sloeg tussen het blok naar 22-23 en daarmee nam Joel Bank een time out. Bahov sloeg naar 23-24 maar zijn opslag die daarop volgende ging ver buiten, 24 gelijk. Wojcik greep dan zijn kans 25-24, maar de opslag van Jonas Kvalen ging in het net 25-25. Dan kwam Nielsen aan zet, 26-25, maar nu sloeg Semeniuk de service buiten 26-26.

Gelukkig voor Maaseik deed ook Seganov dat, 27-26. Nielsen kwam niet voorbij het blok, 27-27 en dan sloeg Gokgoz een ace, 27-28. Zijn tweede opslag ging echter buiten 28 gelijk. Nielsen volgde met een opslag buiten 28-29 maar Jonas Kvalen vond de gelijkmaker 29-29.

Stern voor 29-30 en dan redde Jonas Kvalen de Maaseikse meubelen met een blok 30 gelijk. Opslag Wojcik in het net 30-31 en opnieuw Kvalen aan zet voor 31-31. 31-32 en opnieuw setbal voor de Turken, maar Stern sloeg die buiten, 32-32. Emet sloeg ook dan buiten 33-32 en setbal voor GREENYARD. Setter Seganov dropte dan een listige tweede bal 33-33, maar Wojcik scoorde 34-33. Blok Aganits buiten 34-34 en ook Nielsen tipte de bal buiten 34-35. Na een lange rally en een heel jammer misverstand aan Maaseike kant, ging de set uiteindelijk dan toch naar HALKBANK Ankara, 34-36.

Set 3 GREENYARD liet de kopjes echter niet hangen en greep de Turken meteen bij de keel, 7-2. Over 12-9 kon de thuisploeg stevig standhouden, 16-11. Bij 18-12 lagen de kaarten heel gunstig voor GREENYARD om het laken in deze set naar zich toe te trekken. Met een goed blok scoorde Andri Aganits het 20ste punt tegen 14 voor Ankara. Maar het was nog niet gedaan, met goed verdedigend werk vochten de bezoekers zich naar 20-17.

Wojcik trok dan even aan de noodrem en scoorde 21-17, maar de Turken hadden hun drive helemaal terug gevonden en bleven knabbelen aan de kloof, 21-19. Bij 22-20 bleef het erg spannend tot Agantis een ace sloeg voor setbal, 24-20 en Robert Wojcik even later de verlossende 25-21 scoorde.

Set 4 In de vierde set ging het gelijk op tot 3-3. Wojcik sloeg dan 2 aces op rij voor 5-3 en Nielsen blokte op Stern, 6-3. GREENYARD bleef de druk aan de service erg hoog houden en dit bracht de Turkse verdediging ernstig in de problemen, 9-5. Semeniuk scoorde ook vanaf de servicelijn voor 11-6 terwijl Ankera niet onder die aanhoudende opslagregen uit kwam, 13-6.

Uiteindelijk konden de bezoekers enkele puntjes terugnemen, 15-10 en moest GREENYARD bij de pinken blijven bij 17-14. Yurii Semeniuk blokte naar 19-14 en Robert Wojcik volgde voor 20-15. Opnieuw Semeniuk in een glansrol met een aanval door het midden, 21-15 en een blok voor 22-15. Bij 24-18, mooie aanval Robert Wojcik, kwam GREENYARD Maaseik op matchpunt en dat hij zelf mocht verzilveren, 25-18.