En we zijn vertrokken

<p>Foto Patrick Martens</p>

Zondag 3 oktober 2020 om 20.30 uur Tectum Achel - VC GREENYARD Maaseik: 1-3 (25-21 19-25 24-26 21-25) - scouting

Daar was ie dan, de eerste officiële wedstrijd in maanden zonder volleybal. En het nieuwe seizoen startte meteen met een Limburgse derby: Tectum Achel – VC GREENYARD Maaseik. Een affiche die altijd, in welke fase van het seizoen dan ook, voor spanning zorgt.

Beide ploegen traden aan met een gewijzigde spelerskern ten opzichte van de laatste confrontatie een aantal maanden geleden. De thuisploeg begon met: Verschueren, Smit, Koelewijn, Van Dyck, Staples, Campforts en libero Brouns. Coach Banks stelde Karimi, Verhees, Thys, Esfandiar, Maan, Cox en een verrassende libero Martinez op.

Zoals verwacht was het vanaf het begin van de wedstrijd menens: en toch (naar corona-normen) goed gevulde sporthal zorgde voor de nodige sfeer waarop de thuisploeg kon uitlopen naar 9-2. Kapitein Maan liet het even afweten en zonder gevestigde waarde Dronkers in het achterveld was het even zoeken.

Esfandiar, die pas enkele weken in Maaseik is, nam zijn nieuwe team daarna mee op sleeptouw: 16-13 en de kloof was alweer een pak kleiner. Maar daarna zakt het sterke spel van Maaseik weer even weg, waar de thuisploeg van profiteerde. 25-21 en de Maaslanders verloren hun eerste officiële set van het seizoen.

Coach Banks verwachte een reactie van zijn ploeg en die kwam er dan ook aan. Achel leek in eerste instantie verder te bouwen op het succes van de eerste set bij 6-3, maar kon dat niveau niet vasthouden. Cox en Esfandiar, uiteindelijk beide goed voor 24 punten, brachten Maaseik volledig terug in de wedstrijd. Esfandiar trok tot 2 keer toe een muur op voor Campforts wat in een 12-15 resulteerde. Kapitein Maan moest ook nog zijn steentje bijdragen en zorgde met enkele knappe aanvallen in de lijn voor de verdiende setwinst: 19-25 en de bordjes hingen weer gelijk.

Als de roodhemden gelijk de drie punten wilden pakken, moesten ze doorgaan op dit elan. Maar, dat was buiten de thuisploeg gerekend die er weer vol tegenaan ging. Onder leiding van de Australiër Max Staples, die enkele seizoenen geleden nog uitkwam voor Maaseik, liep alles terug van een leien dakje. Maaseik had de handen vol met de thuisploeg wat resulteerde in een gelijkopgaande set.

Bij 24-23 leek Achel de set naar zich toe te trekken en op voorstand te komen, maar dat was buiten, jawel, Esfandiar en Cox gerekend. De Iraniër dwong een 24-24 af waarna Cox het met 2 bommen van aces de set binnenhaalde: 24-26 en 1-2.

De vierde set verliep opnieuw vrij gelijkopgaand naar het einde van de set toe. Karimi liet zien dat hij zijn spelers steeds beter vond waardoor onder meer Verhees en Thys in het midden enkele knappe punten scoorden, 14-19.

Cox duwde naar het einde van de set ook even extra op de gas wat in 20-22 resulteerde. Maan sloot de wedstrijd af met een ace: 21-25 en de eerste overwinnnig was een feit.

Een deugddoende overwinning na maanden zonder officiële wedstrijden en tegelijk een goede voorbereiding voor de komende week. Dinsdag reizen de roodhemden af naar Zwitserland voor een tweeluik in de CEV Champions League. Seizoen 2020-2021 is nu écht begonnen.