En de bordjes hangen gelijk, alweer!

<p>Foto Patrick Martens</p>

Woensdag 8 mei 2019 om 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare: 2-3 (33-35 25-27 25-17 25-23 12-15) - scouting

MAASEIK – Wie had ooit kunnen denken dat GREENYARD Maaseik een tweede maal in Roeselare zou gaan winnen en dan nog eens op zo een verpletterende manier (0-3). Akkoord, het vroeg uitvallen van Ruben Van Hirtum lag ongetwijfeld mee aan de basis dat de thuisploeg op zijn minst ontwricht was. Maar het mag anderzijds ook niet vergeten worden dat ook GREENYARD Maaseik dit seizoen al twee basisspelers zag uitvallen, met niet op zijn mist de hoofdspelverdeler Jay Blankenau.

Maar het wegvallen van Van Hirtum bij KNACK Roeselare kwam natuurlijk kwa timing op het meest ongelegen moment. In de laatste dagen voor deze wedstrijd ontstond er bijgevolg ook een kleine soap rond de potentiele Medical Joker, Thomas Rousseaux, die Roeselare op het oog, omdat die niet bleek aanvaardbaar te zijn volgens de regelementen. Spanning en suspens ten top dus in een afgeladen STEENGOED Arena voor aanvang van deze vierde, en mogelijks kampioenewedstrijd voor de thuisploeg GREENYARD Maaseik.

Set 1 De eerste set opende met een 1-1. Enkele mindere aanvallen van Roeselare zette Maaseik op 3-1. Seppe Baetens knalde naar 4-1 en meteen daarop volgende al een eerste time out van Vanmedegael. Jelte Maan trok een muur op tegen Hendrik Tuerlinckx, 7-4 en Jan Zimermann deed hem dat na op Verhanneman, voor 8-4. Over 11-8 steeg het niveau van de wedstrijd al meteen enorm, waarbij Maaseik verschroeiend snel speelde.

Aleks Grozdanov serveerde een onhoudbare service voor 16-9. KNACK Roeselare vocht dan terug tot 18-17. Timo Tammemaa zette een halt aan de opmars, 19-17. Grozdanov blokte naar 20-17. Een receptiemisser van Just Dronkers zette de bordjes uiteindelijk gelijk op 20-20. Opnieuw kon de thuisploeg uitlopen tot 22-20 en 23-21. Een blok van Coolman op Cox dreef de spanning ten top, 23 gelijk. Jelte Maan scoorde het eerste setpunt in de pipe, 24-23.

De ingekomen Van Heyste serveerde buiten 24 gelijk. Cox ging vol voor het tweede setpunt, 25-24, maar ook Tuerlinckx scoorde 25 gelijk en scoorde met een goed blok op Baetens 25-26. Nu Cox opnieuw aan zet voor 26 gelijk om zijn ploeg in de race te houden. Verhanneman scoorde 26-27, maar nu ging Tuerlinckx aan de opslag in de fout, 27 gelijk. Timo Tammemaa keerde de rollen terug op met een ace, 28-27. Verhanneman scoorde 28 gelijk. Baetens scoorde 29-28, maar er volgde een video challenge, die door Roeselare verloren werd. Hendrik Tuerlinckx voor 29-29 maar ook Cox scoorde, 30-29. Jelte Maan met vol risico in service, maar dat liep fout, 30-30. Grozdanov dan, 31-30, maar zijn opslag ging in het net, 31-31. Cox sloeg buiten en daarmee stonden de bezoekers terug op setpunt, 31-32. Een video challenge van Maaseik volgde, maar werd ook verloren. Desmet met service ver buiten, 32-32. Cox serveerde dan in het net, 32-33. Zimmerman bediende Maan in de pipe, 33-33, maar Fastland volgde in het midden, 33-34. Jelte Maan sloeg dan buiten en de eeste setwinst was uiteindelijk toch voor KNACK Roeselare. Een ultime video challenge veranderde daar niets aan, 33-35.

Set 2 GREENYARD Maaseik opende meteen met 2-0. Over 5-5 ging de stand dan gelijk op naar 11-11. Het bleef daardoor ook ongemeend spannend in de set. Jolan Cox diepte een eerste kloofje uit voor 15-12 en een logische time out van KNACK volgde daarop. Dat rendeerde want onmiddellijk stond het weer gelijk 15-15 en met een ace van Tuerlinckx, namen de bezoekers voor het eerst de voorsprong, 15-16. Bij 15-17 stond de thuisploeg terug onder grote druk. Desmet sloeg dan langs de lijn buiten, 19-18, maar Tuerlinckx herstelde knap, 19-20. In de zone van de waarheid scoorde Grozdanov 20 gelijk. Opslag Cox buiten, 22-23, maar hij zette zelf zijn fout recht, 23-23. Ook Baetens ging in de fout aan de opslag en setpunt voor de bezoekers, 23-24. Opslag Tuerlinckx in het net, 24 gelijk, maar het Maaseikse blok ging net buiten, 24-25. Cox voor 25 gelijk, maar opnieuw Tuerlinckx aan zet, 25-26. Tenslotte sloeg Jelte Maan zijn aanval ver buiten, 25-27.

Set 3 Opnieuw ging de thuisploeg het beste van start, 5-1, 8-4, 11-5 en 14-7. Opnieuw had GREENYARD zo een ruime voorsprong bij elkaar gesprokkeld, maar de twee vorige sets hadden bewezen dat dat niet veel te betekenen had tegen dit alles of niets spelende KNACK Roeselare. De thuisploeg leek nu echter goed stand te houden, Timo Tammemaa blokte naar 17-10. De Roeselaarse motor sloeg dan nog eens aan, 17-13. Jelte Maan counterde met 19-13 en zette zijn ploeg dan toch op koers naar eerste setwinst. Cox volgde hem voor 20-13. Bij 24-16 stond het setpunt en dan Seppe Baetens hield zijn ploeg in de wedstrijd, 25-17.

Set 4 Ondanks deze setwinst, bleef de druk natuurlijk vol bij Maaseik liggen, want de volgende twee sets moesten ook gewonnen worden als men vandaag al kampioen wilde worden. Maar dat was nog mijlen ver. Het begin van de set ging gelijk op 4-3, 8-8 en 11-11. Tammemaa sloeg dan een ace voor 13-11. Bij 13-13 stond alles weer gelijk en dat bleef zo tot 16-16. Verhanneman sloeg dan buiten en opnieuw stond GREENYARD twee puntjes voor 18-16, maar Desmet blokte die voorsprong weg, 18 gelijk. Bij 20-19 was het weer razend spannend. Roeselare knokte voor matchwinst en een vijfde wedstrijd, Maaseik knokte om een vijfde set in de wacht te slepen, 21-21. Fastland serveerde naar 21-22 en keerde zo de kansen in hun voordeel. Grozdanov ging voor 23 gelijk. Dan scoorde Maaseik 24-23 waarmee Roeselare niet akkoord ging en de spelers furieus reageerden. Daarop trok de scheidsrechter beide kaarten, geel en rood. Veel werk dan aan de wedstrijdtafel om de score correct te interpreteren samen met de tweede scheidsrechter. Na lang beraad kreeg GREENYARD dan het punt als gevolg van de rode kaart, 25-23.

Set 5 Grozdanov aan de opslag sloeg meteen naar 3-0 vanaf de servicelijn. Coolman scoorde 3-1. Ook Cox viseerde met zijn opslag libero Dejonckheere met succes, 5-1. Een goed blok op Cox bracht Roeselare terug in het spoor van Maaseik, 5-3. Tammemaa moest met zijn blok stevig ingrijpen, 6-3. Tuerlinckx stelde bij naar 7-6 en 7-7. Beide ploegen gingen van kant wisselen bij 8-7. Tuerlinckx sloeg buiten, 9-7, maar scoorde daarop 9-8. Bij 9-9 lag alles nog open. Door een misverstand in de verdediging tussen Maan en Zimmerman, kwam KNACK op voorsprong, 10-11 en bij 10-12 waren de kaarten plots helemaal anders geschud. Jolan Cox nog voor 11-12 en Baetens scoorde 12-13. Verhanneman scoorde matchbal, 12-14 en een blok van Fastland op Cox bezegelde de wedstrijd, 12-15.