Eerste League Trophy ooit gaat naar NOLIKO Maaseik na tiebreak

<p>Foto Jos Franssen</p>

NOLIKO klopte in de halve finale Roeselare voor de tweede keer dit seizoen. Deze keer verliep het echter iets spannender (2-3) maar het finaleticket was hoe dan ook een feit. In die finale moesten de Maaslanders het opnemen tegen Lindemans Aalst dat ook vol aan de bak moest tegen Menen (2-3). Beide ploegen stonden dus niet voor niets in de finale van de eerste League Trophy.

Maaseik ving de wedstrijd aan met Cox, Tammemaa, Blankenau, Bruno, Rychlicki, Mijatovic en libero Dronkers. Aalst begon de finale met Keemink, Claes, Van Walle, Wendt, Staszewski, Colson en libero Deroey. Maaseik kwam meteen op voorsprong na een opslagmisser van de Ajuinen. De middenman ad interim, Wendt, scoorde echter meteen tegen waardoor er 1-1 te lezen stond in Gent.

Bruno kon NOLIKO Maaseik daarna een eerste kloofje bezorgen na een knappe aanval. Diezelfde Bruno scoorde ook het volgende punt, of toch niet. De scheids floot hem terug voor een “gedragen bal”. De opslag van Aalst viel vervolgens kort en de bordjes hingen weer gelijk. De teams gingen voor een eerste keer rusten bij een 8-7 tussenstand.

Jolan Cox vond net als gister zijn beste vorm en zorgde ervoor dat NOLIKO steeds verder uitliep, 7-10. Rychlicki plaatste even later een muur tegenover Claes en de coach van de Ajuinen werd zo bij 12-8 gedwongen om een time-out te nemen. Just Dronkers raakte ook alles wat in zijn gebied kwam en zo werd het voor Aalst nog moeilijker om te scoren. De twee drinkpauze werd gehouden bij een stand van 16-12.

Het waren vooral de Oost-Vlamingen die zich lieten zien na deze korte onderbreking. Na een afgewezen challenge voor coach Banks en een slechte receptie van Dronkers stond het terug 16-16 gelijk. NOLIKO was de kluts helemaal kwijt en toen ook Mijatovic de bal hard buitensloeg stond het al 17-19. Diezelfde Mijatovic werd er dan ook afgehaald voor Sighinolfi. Aalst vocht via Claes voor ieder punt en behield dan ook de voorsprong, 19-20. Maaseik schoot echter net op tijd terug wakker en kwam via Cox bij 21-21 terug gelijk, en ging bij 22-21 opnieuw dankzij Cox over de Ajuinen. Een spannend slot van de eerste set was in de maak.

Tammemaa miste zijn service en Blankenau kon even later zijn blok niet goed genoeg plaatsen waardoor er een eerste setpunt op de borden verscheen, 23-24. Bruno maakte dat al meteen ongedaan met een bom in de diagonaal. Gevert kwam in voor Blankenau aan de service en Van Walle ging de mist in met zijn aanval waardoor de rollen plots omgedraaid waren, 25-24. Maar opnieuw was het niet gedaan, de set bleef maar duren. Bij 27-26 leek Wendt opnieuw gelijk te maken maar daar stak in eerste instantie Dronkers en daarna het duo Tammemaa-Rychlicki met een kill block een serieus stokje voor. De eerste set ging naar NOLIKO Maaseik met 28-26.

In de tweede set toonde Aalst zich vastberaden om vanaf het begin zijn sterkste spel te spelen. Na een kill block om Cox en een ace van Wendt stond er 2-5 te lezen in de Edugo Arena. NOLIKO vocht terug maar kon niet meer op gelijke hoogte komen. Van Walle maakte de langste rally tot dan vakkundig af en spelverdeler Keemink scoorde hard met zijn tweede-handsbal. Het stond 5-8 bij de technische time-out.

Coach Banks vuurde zijn troepen aan en dat was zichtbaar op het veld. Na enkele knappe rally’s stonden ze dan ook terug op voorsprong na een kill block van Tammemaa op Colson, 9-8 en time-out bij Aalst. De set sleepte vervolgens aan met enkele schitterende punten tussendoor. Cox met de tipbal voor 12-10. Aalst kroop toch terug dichterbij maar kon nooit de voorsprong overnemen. Ruststand bij de tweede verplichte time-out was 16-15.

Het water had geen van beide teams geïnspireerd waardoor het spelbeeld net hetzelfde bleef. Vooral de hoofdaanvallers aan beide kanten, Cox en Van Walle, pikten hun puntjes mee maar de stand bleef veelal gelijk. Over 16-16 liep het vlot verder na 19-19, opnieuw via Jolan Cox. Rychlicki voor 20-20 en opnieuw was er een spannende einde in de maak. Al gooiden de Ajuinen hun spel plots over een andere boeg. Bruno raakte niet meer voorbij hun blok en zo werd coach Banks genoodzaakt om in te grijpen, 21-23. De bank van NOLIKO Maaseik sprong vervolgens helemaal recht toen een toetsfout werd gefloten op Rychlicki maar de scheidsrechter hield voet bij stuk en zo was het eerste setpunt een feit. De tweede set ging naar Aalst met 21-25 en de stand was weer gelijk.

Het eerste punt in de derde set was voor NOLIKO Maaseik maar Aalst scoorde meteen tegen en zo stond het 1-1. Bruno haalde vervolgens zijn opslagbommen uit de kast en zo kwam NOLIKO Maaseik dan toch op voorsprong, 4-1. Lindemans vocht sterk terug en kwam bij 5-5 terug op gelijke hoogte. Na een netroller van Wendt, en dus een voorsprong voor Aalst, greep coach Banks in met zijn eerste time-out van de set. De teams mochten even later opnieuw gaan rusten bij een 7-8.

Blankenau had verse moed getankt en liet dat meteen zien met een listig tweede-handsballetje, 8-8. Bruno zorgde ervoor dat NOLIKO Maaseik bij 10-9 terug op voorsprong kwam. Hij sloeg de bal staalhard tegen de vloer van de Ajuinen. Aalst kreeg het moeilijker en moeilijker en daar maakten de Maaslanders gretig gebruik van. Via 11-9 liep het uit naar 14-10. De tweede verplichte rustpauze vond plaats bij een stand van 16-12 na een slimme tipbal van Kamil Rychlicki.

Diezelfde Luxemburger scoorde even later ook vlot vanaf de opslaglijn, 17-13. NOLIKO Maaseik toonde zich duidelijk als ploeg in vorm en via Tammemaa stond er dan ook een knappe voorsprong te lezen, 19-15. Aalst leek dan toch terug in de wedstrijd te komen na een lijnfout van Rychlicki, maar zelfs na een challenge van NOLIKO Maaseik moest het punt opnieuw gespeeld worden. Blankenau zette zijn team daarop met vier aces achter elkaar in een zetel bij een voorsprong van 24-16. Het eerste setpunt was een feit. Bruno maakte dan ook maar meteen een einde aan de lijdensweg van Aalst waardoor de set naar NOLIKO ging bij een eindstand van 25-16.

Nog één set moesten de Maaslanders winnen om de eerste League Trophy ooit mee naar huis te mogen nemen. Bruno zorgde meteen voor een voorsprong, 2-1 na een ace van de Argentijn. De goed flow speelde nog steeds in het team van coach Banks en zo hadden de Ajuinen het knap lastig. De voorsprong werd veiliggesteld door Tammemaa door het midden, 6-4. Het spel ging op en neer en zo stond er 8-6 te lezen bij de eerste time-out van de set.

Aalst had zijn tweede adem gevonden en uitte dat via ex-Maaseik speler Gert Van Walle. Met twee aces op rij bracht hij zijn team op voorsprong, 9-10. NOLIKO Maaseik vocht terug via, andermaal, Jolan Cox en zo bleef het spannend in de vierde set. Setstanden als 11-11 en 13-13 volgden. Naar de tweede technische time-out toe had Aalst opnieuw het goede ritme vast en ging zo met een voorsprong rusten, 14-16.

Maar ook na de drinkpauze had NOLIKO Maaseik problemen. Van Walle nam zijn ploeg mee op sleeptouw en zo stond het 16-19 in de Edugo Arena. Aalst speelde zijn beste spel en de Maaslanders konden er niets tegenin brengen, 18-21. Gent kon zich stilaan beginnen opmaken voor een vijfsetter. Blankenau met het tweede-handsballetje maar Aalst bleef ijzersterk spelen, 21-23. Het setpunt volgde dan ook al snel voor de Ajuinen. Van Walle met de strakke service en Cox kon het vervolgens niet afmaken. NOLIKO Maaseik verloor de vierde set met 21-25 en zo moest een tiebreak beslissen over de eerste finale van de League Trophy.

In de tiebreak ging het opnieuw gelijk op, 1-1. Jolan Cox zorgde even later voor de 2-2 nadat Mijatovic eerder zijn opslag had gemist. Rychlicki gaf opnieuw een punt weg na een opslagmisser en zo kwam Aalst op voorsprong bij 3-5. Gelukkig voor NOLIKO Maaseik slaagde ook Wendt aan de andere kant van het net om zijn service over te krijgen en zo kon het terug op gelijke hoogte komen, 6-6. De ploegen wisselden van kant bij een stand van 8-7.

Bruno vuurde een bom af op de Oost-Vlaamse receptie, Mijatovic plaatste daarop een killblock op Van Walle en zo stond het 9-7. Rychlicki scoorde ook het volgende punt maar vierde dat net iets te uitgebreid. Net als Deroey, die ook te hevig reageerde, kreeg hij een gele kaart onder zijn neus geschoven. Aalst scoorde tegen maar Cox bracht de opslag meteen terug naar zijn kant met een knappe aanval, 11-9. De set bleef spannend nadat Van Walle gebruik maakte van de wanorde bij NOLIKO Maaseik. Staszewski scoorde, Cox miste en het stond 11-12 voor Aalst. De Maaslanders zaten in de problemen. Rychlicki hield het even later op 13-13 en Maan verving Bruno. Diezelfde kapitein Maan zorgde daarop voor het eerste wedstrijdpunt, 14-13. Rychlicki hield zich in met zijn opslag maar meer was er niet nodig. Aalst miste zijn aanval en de allereerste League Trophy ooit ging mee naar het Maasland.

NOLIKO Maaseik staat zo helemaal bovenaan op het palmares van de nieuwe beker en mocht zo ook € 10 000 in ontvangst nemen. De mannen van coach Banks moesten zowel in de halve finale als in de finale alles uit de kast halen maar uiteindelijk loonde zich dat. Maar van uitrusten is geen sprake. Op de eerste speeldag van de Euromillions Volley League van 2018 moet NOLIKO Maaseik op verplaatsing naar Waremme. Het team van Limburger Lienert Coosemans kwam eerder dit seizoen verrassend winnen in de STEENGOED Arena. Het zal dus langs de kant van NOLIKO Maaseik een wedstrijd worden met lichte wraakgevoelens. (bfr)

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2017

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be