VC GREENYARD Maaseik overwint moeilijke klip

<p>Foto ZUPP</p>

Afgelopen zaterdag mocht de STEENGOED Arena zich opmaken voor de eerste topper van het seizoen: VC GREENYARD Maaseik tegen Lindemans Aalst. De Ajuinen tonen al jaren dat ze steeds hoger mikken maar dit seizoen zouden ze wel eens kunnen meedraaien voor de titel. Aan de mannen van coach Banks om te laten zien dat zij hun titel graag zouden verlengen.

De eerste set begon zeer gelijk opgaand. Tammemaa met een staalharde ace zorgde voor een eerste kloofje bij 6-4. Bij 11-10 kwamen de mannen uit Aalst even piepen, maar Maaseik hield het hoofd koel. Over 16-13 zorgde Cox even later voor 21-18 met een listig tipballetje, de coach van Aalst greep in met een time-out. Ex-Maaseikenaar Martijn Colson maakte een eerste setpunt nog ongedaan maar even later was het toch raak, de eerste set eindigde bij 25-21.

Aalst toonde in de eerste set al dat ze niet waren gekomen om met lege handen naar huis te gaan en zo gingen ze ook verder in de tweede set. Via 6-8 en 8-10 bleven de Oost-Vlamingen op voorsprong. De thuisploeg kon bij 14-14 opnieuw een vuist maken. Cox en Maan leken hun team bij 21-19 naar setwinst te leiden, maar dat was buiten de vechtlust van Aalst gerekend. Pupart met de misser en 22-23. Jelte Maan miste zijn aanval vanaf de pipe en de tweede set ging naar de bezoekers, 22-25.

In set 3 besefte de Maaseikenaren dat ze de drie punten niet voor niets gingen krijgen. Toch liet het Aalst meteen uitlopen, 1-4 en time-out bij coach Banks. Aganits kwam in de ploeg voor Thys maar ook hij kon in eerste instantie het tij niet keren. De coach van de thuisploeg werd bij 10-15 gedwongen zijn tweede time-out van de set te gebruiken. Maaseik stond met de rug tegen de muur maar net dan kwam de ware aard van de landskampioen naar boven. Baetens, die ingevallen was, met een hoop energie; Cox met enkele goed opslagen en Tammemaa aan het aanvalskanon: 14-16. Aalst bleef rustig bij 15-18 en 18-21 maar de STEENGOED Arena voelde echter dat er een ommekeer aankwam. Aganits met een knappe ace voor 20-21. Staszewski zorgde met een sluwe aanval voor een eerste setbal maar Maan stelde opnieuw gelijk bij 24-24. De situatie draaide helemaal om. Staszewski die een dijk van een set speelde sloeg de bal loeihard buiten waardoor de derde set gedaan was bij een stand van 26-24.

De Ajuinen baalden maar vochten vooral dubbel zo hard terug. Maaseik wist van geen hout nog pijlen te maken en halverwege de vierde set stond er maar liefst 8-15 op de bordjes van de STEENGOED Arena. Wojcik en Van Heyste kwamen erin voor Blankenau en Cox. Baetens en Dronkers haalden bijna elke bal van de grond waardoor het terug iets spannender werd, 13-16. De Zweedse opposite van Aalst nam zijn team echter terug mee op sleeptouw richting 15-20. Maaseik had het moeilijk tegen het enthousiasme van de Oost-Vlamingen. Het scoorde nog tegen met een blok voor 18-23 maar dat was het dan ook. Er kwam een tiebreak nadat de vierde set werd verloren met 20-25.

Zoals gewoonlijk droop de spanning ervan af tijdens de tiebreak, 3-3 na een knappe plaatsbal van Cox. Diezelfde Cox sloeg de bal daarna hard buiten waardoor Aalst opnieuw op voorsprong kwam, 4-5. Na een challenge in het voordeel van Maaseik en een knappe defence van Just Dronkers kon er van kant gewisseld worden bij 8-7.
De thuisploeg nam het heft in eigen handen, 12-9 en time-out bij Aalst. Seppe Baetens die aan een geweldige invalbeurt bezig was pepte zijn team nog eens op. Cox luisterde naar zijn teammaat en klopte de 14-10 tegen de vlakte. Baetens zelf zorgde op aangeven van Dronkers voor 15-11 en 3-2.

Na een knokpartij van meer dan 2 uur konden de Maaslanders toch het merendeel van de punten thuishouden. Winst na een tiebreak geeft een ploeg vaker vleugels, vleugels die aanstaande donderdag misschien wel van pas kunnen komen. VC GREENYARD Maaseik trekt dan richting Berlijn voor de eerste Champions League wedstrijd van het seizoen.