Trip naar het Sportpaleis lijkt ver weg...

Het team van coach Banks had een mentale boost gekregen na de overwinning van afgelopen weekend in Roeselare. Maar zelfs met sterkhouder Tuerlinckx op de bank was de wedstrijd allesbehalve op voorhand gespeeld.

De thuisploeg begon met Coolman, Van de Velde, Walsh, Kindt, Verhanneman, Van Hirtum en vaste libero Dejonckheere. Maaseik kwam voor de dag met Maan, Baetens, Blankenau, Cox, Grozdanov, Tammemaa en libero Dronkers.

De eerste set begon slecht voor de Maaslanders. Roeselare speelde als een ware machine en liep meteen uit naar een 8-4 voorsprong. Coach Banks zag dat het fout liep en greep in met een time-out. De vechtlust van afgelopen weekend ontbrak bij Maaseik en dat vertaalde zich in 10-5 en 19-13. Verhanneman en Van Hirtum zorgden voor de punten en zo werd de set snel gespeeld, 25-18 was de eindstand.

VC GREENYARD Maaseik was van slag maar vertaalde dat naar een goed begin van de tweede set, 3-6. Roeselare had het moeilijk waarop ingegrepen werd met een time-out bij 5-10 nadat Tammemaa de bal tegen het parket veegde.

De roodhemden leken hun vorm van de vorige wedstrijd terug te pakken te hebben waardoor de tweede time-out van de thuisploeg niet lang op zich liet wachten, 10-15. De tweede ingreep van de Roeselaarse coach leek te werken want zijn team knokte zich terug in de set bij 18-20 dankzij een sterke Verhanneman. Maan maakte er echter meteen korte metten mee en stelde de set veilig bij 19-23. Eindstand in de tweede set werd uiteindelijk 19-25.

De Maaseikaneren leken terug op hun beste niveau te komen, 2-5. De thuisploeg bleef echter sterk achtervolgen via 10-12 en 11-14. De sterke hoekmannen van de blauwhemden bleven maar scoren waarop ze vanuit het niets van 13-16 naar een 18-17 voorsprong gingen. Een spannend slot was in de maak. Voor iedere bal werd gevochten en het niveau van de wedstrijd werd finalewaardig, 20-19.

Spelverdeler Walsh speelde het spelletje vervolgens heel slim. Maaseik vocht tegen via Baetens en Maan maar de set glipte punte voor punt uit handen, 24-22. Blankanau stelde nog gelijk met een knappe service bij 24-24 maar het bleek niet genoeg. De thuisploeg won de derde set met 26-24.

Kapitein Maan besefte dat het ticket voor het Sportpaleis allesbehalve binnen handbereik was en pepte zijn team op voor de vierde set. Zijn peptalk werkte totaal averechts, 8-2 en crisisberaad bij coach Banks. De peptalk van de coach had wel zijn effect, vooral bij Blankenau. De Canadees toverde enkele bommen van opslagen uit zijn hoed waardoor even later de bordjes opnieuw gelijk hingen, 8-8.

Zijn team liet hem echter in de steek want de blauwhemden liepen opnieuw uit, 14-10. Baetens nam ook zijn verantwoordelijkheid op en serveerde ook een geweldige reeks, 15-14 en er zat weer spanning in de wedstrijd. Maar opnieuw begonnen opnieuw aan een kloof te bouwen, vooral dankzij fouten aan de kant van Maaseik. Maan die de bal buiten duwt zonder vingers mee te nemen en 16-14.

Ondertussen waren we alweer een rotatie verder en opnieuw serveerde Blankenau in een ruk naar 18-21. De rollen waren weer helemaal omgedraaid. Het thuispubliek had het er niet op en zette zich nog één keer achter hun ploeg, en met succes. Een toch wel merkwaardige remonte van de thuisploeg zorgde ervoor dat Maaseik het deksel op de neus kreeg, 25-23.

Een derde bekerfinale op rij lijkt ver weg. VC GREENYARD Maaseik heeft een 3-0 of 3-1 thuisoverwinning nodig om daarna een golden set te winnen om nog kans te maken op het Sportpaleis. Eerst volgt nu zaterdag Caruur Volley Gent in de competitie en vervolgens PEG Skra Belchatow in de Champions League. Veel volleybal in de STEENGOED Arena nog voor het nieuwe jaar van start gaat. (BrFr)