Schaken voor gevorderden

<p>Foto ZUPP</p>

Tot vrij laat in mijn jeugd kon ik vlotjes rechtop onder een volleybalnet doorlopen, zonder te bukken. Die eerste keer dat ik erin slaagde de bovenste netrand aan te tikken: man, man, wat 'n openbaring! Vermits er toen nog geen libero's bestonden, hadden 'ze' me in feite moeten wegjagen bij mijn volleybalclub: da's immers niks voor de kleinste van de klas ... Maar het is des mensen om 'het verkeerde pad' te blijven bewandelen: zo zie je maar wat daarvan komt.

Gestalte is uiteraard een conditio sine qua non, maar wat volleybal boeiend maakt, is vooral dat er zo eindeloos veel méér bij komt kijken. Fysieke paraatheid, atletisch vermogen, balgevoel, aanleg, techniek, mentale weerbaarheid, intelligentie, durf tot het randje van de roekeloosheid, doorzicht, reactievermogen, grinta, frisheid in het koppeke, … ga maar door. Wat dát betreft, mogen we nog tot minstens midden volgende week genieten van de ultieme strijd tussen het kruim van wat er dit seizoen in België te zien was.

Maar er gaat nog zoveel meer om in dit spelletje! Na de eerste wedstrijd in deze best of five hadden we het over Roeselare "dat steeds minder antwoorden vond"; woensdag had Knack die antwoorden wél, en was het omgekeerd Maaseik dat wat verkrampte, al dan niet wegens die oplossingen. Volleybal wordt tegenwoordig immers ook náást het terrein gespeeld: voor die oplossingen kloppen we aan bij de coach en zijn assistenten.

Een halve eeuw geleden mocht je als jeugdspelertje al content zijn als je op verplaatsing überhaupt een 'coach' had: vaak een brave huisvader, sympathisant van de te snel gegroeide club, die toevallig een auto had én bereid was om zijn zaterdagnamiddag op te offeren om een stel kwajongens naar een andere uithoek van Limburg te rijden. De coaching bestond uit "doe uw best, hè jongens", "blijven vechten voor elke bal" en "het is nog niet gedaan".

De ordewoorden van toen blijven vandaag onverminderd gelden, maar … met alle respect voor die coaches in de prehistorie: coaching is intussen geëvolueerd tot schaken voor gevorderen, met een heel team naast het terrein dat voor, tijdens en na de wedstrijd, met technologische ondersteuning, continu speurt naar elke zet die de spelers op het terrein dat ietsje kan opleveren. Respect voor die mensen!

1-1 is de stand, de best of five wordt nu een best of three, en zaterdag rijden we weer naar die andere uithoek van België. Als supporters wuiven we ons team uit met: "Doe uw best, hè mannen; blijven vechten voor elke bal!" Maar we kijken toch ook uit naar de schaakzet waarmee óns team gaat reageren op hún reactie, en waarmee we Knack als eerste schaak zetten. (PiP)

Live, via de volgende link: livescore | livestream & op Telenet / Proximus / VOO (Sport) en Sporza livestream

Agenda play-off-finale (best of 5):

Zaterdag 3 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik : 1-3

Woensdag 7 april, 20u30 GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare : 0-3

Zaterdag 10 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik

Woensdag 14 april, 20u30 GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Eventueel:

Zaterdag 17 april, 20u30 Knack Roeselare - GREENYARD Maaseik

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments