Op zoek naar stunt in Rusland

<p>Foto Frank Van Roost</p>

Volgens het woordenboek betekent het woord Zenit ‘het hoogste punt’. Maar in Rusland heb je dus meer dan één hoogste punt. Want na Zenit KAZAN vorig jaar, treft Greenyard MAASEIK vanavond (17u30) Zenit SINT-PETERSBURG in de halve finales van de CEV-cup.

Rest de vraag of Maaseik even sterk kan uithalen als in die vorige Europese campagne.

Toen verknalde Greenyard tegen alle verwachtingen in de ambities van Zenit KAZAN in de Champions League door ze al in de poulefase uit te schakelen.

Dit keer vindt de heenmatch van het dubbelduel plaats in het kader van de CEV-cup, de tweede Europabeker, maar dat zegt niet dat het niveau lager zou zijn. Integendeel, in zijn vierjarig bestaan heeft het nieuwe Zenit, uit de keizerlijke noordelijke stad SINT-PETERSBURG, een ploeg bij elkaar gekocht op Champions League-niveau.

Jaar na jaar knokt het mee voor de prijzen in de Russische Superliga. En ook al heeft het daarin vier van zijn laatste vijf wedstijden verloren, toch speelt Sint-Petersburg nog volop mee voor de titel.

Dat is geen verrassing. Toen twee jaar geleden Kuzbass Kemerovo de hegemonie van Zenit Kazan doorbrak, kocht Sint-Petersburg daar doodleuk coach Sammelvuo en hoofdaanvaller Poletaev weg.

Zo gaat dat bij het onmetelijk rijke Gazprom, hoofdsponsor van Sint-Petersburg.

Maaseik zet daar een rijke traditie tegenover. Het afgelopen decennium speelde Greenyard onafgebroken mee in de Champions League, de laatste jaren met erg veel succes.

Voor het laatste optreden in de CEV-cup moeten we wel al tien jaar terug in de tijd. Naar 2011.

Maaseik was toen zelf gastheer van de allerlaatste ‘Final Four’ van de CEV-cup. CUNEO, ODINTSOVO en PIACENZA disten toen in de gloednieuwe Steengoed Arena volleybal van wereldniveau op, met uiteindelijk Wout WIJSMANS (en zijn Cuneo) als grote triomfator.

Tien jaar later kan bij de spelers alleen ‘eeuwige’ aanvoerder Jelte Maan zich die laatste CEV-cupervaringen van Maaseik herinneren. Maar ook Pieter Verhees weet wat de CEV-cup betekent: hij speelde in 2013 een finale met Andreoli LATINA, uiteindelijk moest hij tevreden zijn met zilver.

Verhees beseft maar al te goed dat hij vanavond in de fonkelende Sibur Arena voor een loodzware opgave staat. Ook al heeft hij zo goed als geen ervaring met volleybal in Rusland. “Dit is mijn allereerste wedstrijd tegen een Russisch clubteam”, zo geeft hij toe. "Vreemd toch, met zoveel Russische topteams in volleybal? Natuurlijk herinner ik me een paar ontmoetingen met de nationale ploeg tegen het Russische nationale team, zoals een halve finale op het EK 2017. Maar mijn beste souvenir dateert uit het EK 2007, toen we Rusland met 3-2 versloegen met ons nationale U18-team in de strijd om brons. We vochten terug van een 0-2-achterstand en ik scoorde het matchpoint! Het was de eerste keer dat een Belgisch jeugdteam een medaille haalde op een EK."

Die wedstrijd speelde zich af in Wenen. “Een keer ben ik wél in Rusland komen spelen”, zo herinnert hij zich uiteindelijk. “Dat moet geweest zijn in 2005 of 2006, ook met een nationale jeugdploeg.”

Ook Jolan COX is nog niet vaak in Rusland geweest. “Eén keertje met Maaseik drie jaar geleden. We hadden Lokomotiv NOVOSIBIRSK thuis verrast met 3-0. Helaas misten we onze kwalificatie voor de volgende ronde heel nipt: we verloren met 3-1 en de golden set liep ook fout. Maar dat resultaat bewijst dat we kansen hebben tegen elk team. Natuurlijk zullen we moeten vermijden dat Sint-Petersburg ons overpowert met zijn enorme fysieke capaciteiten. We zullen dus een ander type volleybal moeten laten zien."

Hopelijk met goed gevolg, dan kan Maaseik de return van volgende week woensdag in Maaseik aanvatten met het moreel op zenit. (FrV)

Live, via de volgende link: livescore | livestream & SPORZA op Canvas

Agenda

Woensdag 24 februari, 17u30 Zenit Saint Petersburg (RUS) - VC GREENYARD Maaseik (1/2 CEV)

Zaterdag 27 februari, 19u30 Decospan Menen - VC GREENYARD Maaseik

Woensdag 3 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Zenit Saint Petersburg (RUS) (1/2 CEV)

Zondag 7 maart, 18u00 VC GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Woensdag 10 maart, 20u30 BDO Haasrode Leuven - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 13 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - BDO Haasrode Leuven

Zaterdag 20 maart, 20u30 Knack Roeselare - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 27 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Decospan Menen

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments