Ná de Bekerfinale naar Sint-Petersburg

<p>Foto ZUPP</p>

Tot zondag 21 februari leven we in Maaseik naar de Bekerfinale toe, en ook de dagen daarna zal die finale genoeg gespreksstof leveren. Maar de wereld blijft ook na 21 februari voortdraaien, ongeacht het resultaat: ons team reist 's anderendaags met de trein naar Frankfurt om dan naar Moskou en vervolgens noordwestwaarts 'terug' te vliegen, tot Sint-Petersburg. Daar wacht de volgende opdracht in de CEV-cup. Nu we wat tijd hebben, willen we alvast onze tegenstander even presenteren.

Rond de jaren 1700 kende Rusland een tsaar met grootse plannen. Voor wie het interesseert, valt er heel wat te lezen over de letterlijk en figuurlijk grote tsaar Peter de Grote: hij zou zijn reusachtig rijk razendsnel uit de duistere middeleeuwen halen, moderniseren, verwestersen en uitbouwen tot een supermacht.

Contact met West-Europa was zijn obsessie, en daarom liet hij een zeehaven aanleggen met directe toegang tot de Baltische of Oostzee. Die schitterende havenstad Sint-Petersburg (niet naar hém maar naar Sint-Pieter genoemd) werd meteen ook de nieuwe hoofdstad van Rusland (tot 1918) en is nu een echte must-see. Dát is voor een andere keer. Wij gaan er gewoon even volleyen …

Volleyen tegen ZENIT Sint-Petersburg? Hun website vermeldt 2017 als oprichtingsdatum! (Die zijn dus niet in 3e provinciale gestart, haha.) Enkele jaren geleden besliste energiegigant Gazprom om een 'nieuwe' club een enorme zak roebels toe te stoppen met de boodschap: "Doe er iets nuttigs mee: zet Sint-Petersburg ook in het volleybal op de wereldkaart." En zo komt het dat ZENIT Sint-Petersburg sinds enkele jaren overal topspelers wegkoopt en wreed ongeduldig bouwt aan een superteam. De voorbije seizoenen passeerden hier al ervaren toppers als Alexander Volkov, Andrey Ashchev, Magnus Nilsson, de Duitse beer Georg Grozer maar ook het iets jongere talent Pavel Pankov, ook al international maar nu set-up bij rivaal Dynamo Moskou.

Vorige zomer was ZENIT Sint-Petersburg opnieuw erg actief op de spelersmarkt. Nieuw zijn o.a. Egor Kliuka (Russisch international, met Fakel Novy Urengoy beste hoekaanvaller in de Superliga 19-20), Victor Poletaev (Russisch international, met Kuzbass Kemerovo beste scorer in de Superliga 18-19) en Antoine Brizard (Frans international, vorig seizoen nog Pools supercupwinnaar met Warschau). Al dat geweld komt dus aanschuiven bij andere Russische internationals als Kovalev, Iakovlev, Ursov, Filippov en de Cubaanse Rus Camejo.

Coach (2e seizoen) is de Fin Tuomas Sammelvuo die ook de Russische nationale ploeg onder zijn hoede heeft. Daarvóór was Sammelvuo coach van de Finse selectie (opgevolgd door … Joel Banks) en van Kuzbass Kemerovo. In de lopende Superliga volgt Zenit Sint-Petersburg nek aan nek met Zenit Kazan, Fakel Novy Urengoy en Lokomotiv Novosibirsk in het zog van Kuzbass Kemerovo, allemaal op respectabele afstand van Dynamo Moskou.

Zenit Sint-Petersburg in de halve finale van de CEV-cup? Een enorme uitdaging voor héél binnenkort. Maar éérst hebben we nog iets anders te doen: even belangrijk, of zelfs nog belangrijker … (PiP)

Live, via de volgende link: livescore | livestream & SPORZA op één.

Agenda

Zondag 21 februari, 13u45 Knack Roeselare - VC GREENYARD Maaseik (finale BK-België)

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be