Just Dronkers wil 3e Russische scalp op weg naar finale

<p>Foto ZUPP</p>

Bijna vier seizoenen verdedigt Just Dronkers intussen de kleuren van GREENYARD Maaseik. Als libero doet hij dat vooral in het groen, waarmee hij de sponsor extra eer aandoet.

De 27-jarige Nederlander is een soort talisman: sinds hij als een rasechte ‘vliegende Hollander’ het vuile veegwerk in het achterveld voor zijn rekening neemt, won Maaseik telkens de landstitel en zorgde hij telkens mee voor schitterende Europese campagnes.

“Zo maakte ik thuis de overwinningen mee tegen Lokomotiv Novosibirsk en Zenit Kazan”, verwijst hij naar de vorige twee Russische tegenstanders, die beide onzacht kennismaakten met de thuisreputatie van Maaseik.

En nu komt Zenit Sint-Petersburg eraan, in de return van de halve finales van de CEV-cup. Vorige week glipte in het voormalige Leningrad een stuntzege door de vingers. Helaas, de 26-24-score in zowel set 3 als 4 zorgde ervoor dat Maaseik de 3-1 nederlaag alleen maar kan goedmaken door met 3-0 of 3-1 een golden set af te dwingen. Dat wordt dus aartsmoeilijk.

“Zenit Sint-Petersburg is als ploeg op papier wereldtop”, beseft Just. “Maar wij hebben vorige week laten zien dat we het elk team lastig kunnen maken.”

Zoals gezegd ondervond Zenit Kazan dat vorig jaar nog, net als de Poolse grootmachten Jastrzebski, Belchatow en Kedzierzyn de jaren voordien.

“Nu, dit Zenit is een heel ander Zenit dan dat uit Kazan”, zo maakt Dronkers de vergelijking. “Hoewel, er zitten alweer een paar fysiek indrukwekkende Russen bij, die heel hard kunnen slaan.”

Dronkers voelt dat bij elke opslag aan zijn voorarmen. “Tja, het is mijn taak om die hardmeppers te neutraliseren, zowel bij hun opslagen als bij hun aanvallen.” In Sint-Petersburg lukte hem dat aardig. “Toch zou ik in de terugwedstrijd liever een paar aces minder rond de oren krijgen. Ik verwacht absoluut geen mindere wedstrijd van hen. Door onze goede heenwedstrijd zijn zij gewaarschuwd. Ze zullen ons dus niet onderschatten. Als zij hun topniveau halen, wordt het voor ons een heel moeilijk verhaal.”

Daar ziet Dronkers nog een extra reden voor. “We moeten het doen zonder ons publiek en als het erom spant, geeft dat ons toch een extraatje. Zeker als we een golden set zouden afdwingen. Toch blijft dat altijd een beetje een loterij. Als je zou nagaan hoeveel golden sets door de thuisploeg gewonnen worden en hoeveel door de uitploeg, denk ik dat je op 50-50 uitkomt. Het is dus niet zo dat je mentaal voordeel afdwingt door eerst met 3-0 of 3-1 te winnen. Bij het begin van zo’n golden set sta voor je een compleet nieuwe wedstrijd.”

Hoe de jacht op een finaleplaats tegen Dinamo Moskou of Montpellier ook afloopt, Dronkers kijkt nu al met voldoening terug op de Europese campagne van deze winter. “Dat onze voorronde voor de Champions League in Zwitserland fout liep, valt te verklaren door de coronatoestanden die onze voorbereiding doorkruisten. Maar daarna versloegen we toch wel erg stevige teams in de CEV-cup. Spor Toto Ankara en Las Palmas stonden misschien wel een trapje lager dan Champions Leagueniveau, maar Sint-Petersburg is zeker en vast Champions League waard.”

En dat niveau ligt zeker zo hoog als de voorbije jaren, zo vindt Dronkers. “De topteams presteren hooguit wat minder constant als ze door besmettingen wat minder getraind hebben. Maar over het algemeen is het niveau zeker niet gezakt.”

Ook dat van Maaseik staat nu ‘in het zenit’. “Na onze wedstrijden in Sint-Petersburg en Menen zit de ploeg weer vol vertrouwen. Dat moeten we vasthouden”, zo maakt de master in de biomedische wetenschappen zich sterk. “Met als specialisatie onderzoek in de cardiologie”, preciseert hij.

Dat maakt het dubbel jammer dat er geen publiek binnen mag in de Steengoed Arena, want dan had hij bij een paar duizend toeschouwers de hartslag tot ongekende hoogten kunnen jagen.

Halve finales CEV-cup:

Woensdag 3 maart om 20u30: GREENYARD MAASEIK – Zenit ST-PETERSBURG (heen 1-3)

Donderdag 4 maart om 19u00: MONTPELLIER UC – Dinamo MOSKOU (heen 1-3)

 

Live, via de volgende link: livescore | livestream & SPORZA op Ketnet

Agenda

Woensdag 3 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Zenit Saint Petersburg (RUS) (1/2 CEV)

Zondag 7 maart, 18u00 VC GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Woensdag 10 maart, 20u30 BDO Haasrode Leuven - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 13 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - BDO Haasrode Leuven

Zaterdag 20 maart, 20u30 Knack Roeselare - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 27 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Decospan Menen

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be