Joel Banks in het Farsi (Perzisch)

Een opvallend beeld op de website van het Iraanse persbureau Tasnim News Agency: we herkennen onze hoofdcoach Joel Banks in Fins shirt. Wegens de vreemde context (de onleesbare tekst rondom de foto), lijkt het alsof hij in het Farsi (Perzisch) instructies staat te roepen naar zijn spelers van de Finse nationale ploeg. Wij moesten spontaan denken aan een vloekende Kapitein Haddock (Kuifje).

Gelukkig bestaat er Google Translate. Zo krijgen we uiteindelijk toch nog kop én staart aan dat gekribbel. Genoeg voor een vertaling van dit interview met Joel Banks, hoofdcoach van 'Mazik', uiteraard naar aanleiding van onze spraakmakende transfers van twee Iraanse internationals.

Tasnim: Waarom was je geïnteresseerd om je team te versterken met twee Iraanse spelers, terwijl het veel gemakkelijker voor je was om twee Europese spelers te zoeken? Hoe goed kende je deze spelers?

Joel Banks: Onze prioriteit bij Maaseik is kansen te geven aan getalenteerde spelers die het vermogen en de capaciteit hebben om nog te verbeteren. GREENYARD Maaseik geniet inderdaad internationale faam om het ontdekken en laten ontbolsteren van getalenteerde jonge spelers. Ik zag de Iraanse jeugd – met Javad Karimi en Amir Hossein Esfandiar – aan het werk op het jeugd-WK, en ik volgde ze later ook bij het Iraanse nationale team op het WK 2019. Het was voor mij duidelijk dat deze twee spelers erg nuttig konden zijn voor ons team. Ik ben altijd op zoek naar geschikte spelers. Het maakt daarbij niet uit of ze Europees zijn of niet: als de club hén ziet zitten en als zij voor ons team willen spelen, is het oké.

Tasnim: Maaseik is een geweldig team met een lange geschiedenis in de Belgische Volleyball League. Wat verwacht je komend seizoen van je Iraanse spelers?

Banks: Allereerst hoop ik dat ze nu snel kunnen overkomen! Door de internationale coronacrisis is het internationale verkeer helemaal stilgevallen en krijg je een en ander moeilijk in orde. Zodra het zover is, hoop ik dat onze nieuwe spelers in elke trainingssessie en in elke wedstrijd het beste van zichzelf zullen geven, in de loop van het seizoen nog beter worden en het team zullen helpen.

Tasnim: Wat weet je van het Iraanse volleybal? Wat vind je van de vooruitgang van het Iraanse volleybal in het afgelopen decennium?

Banks: Ik volg het Iraanse volleybal al ongeveer zeven jaar en ik ken de kwaliteit ervan. Het Iraanse nationale team heeft het afgelopen decennium met zeer goede spelers uitstekende resultaten behaald. In de volleybalwereld kent iedereen de Iraanse topspelers. We hebben ook enkele Iraanse clubs gevolgd omdat hun manier van spelen en presteren in die teams erg interessant was voor ons. Typisch voor het Iraanse volleybal zijn fysieke kracht en tactische intelligentie. Voor mij was het erg interessant om deze combinatie vast te stellen bij heel wat spelers.

Tasnim: Denk je dat Iran op de Olympische Spelen van Tokio tot de top 4 kan behoren? Wat zijn de sterke en zwakke punten van het Iraanse nationale volleybalteam?

Banks: Dat is een moeilijke vraag. Wereldwijd wordt alles nu beïnvloed door corona. De nationale teams hebben de voorbije zomer nauwelijks iets kunnen doen door de beperkingen. Vele landen hebben hun spelers niet eens bijeengeroepen voor een trainingskamp. In de huidige context hangt de bereidheid van spelers en landenteams om naar de Spelen te gaan ook af van het niveau van hun fysieke en mentale voorbereiding tijdens de komende clubcompetities. Hoe moet het straks trouwens verder met die trainingskampen? Laten we het beste hopen, maar het is te vroeg om te praten over sterke en zwakke punten van nationale teams op de Olympische Spelen.

Tasnim: Je bent een Engelse coach, maar Engeland stelt eigenlijk weinig voor in het wereldvolleybal. Wat moet jouw land doen om zijn volleybal te ontwikkelen?

Banks: Ik ben een Engelsman en daar ben ik trots op. Ik woon er niet maar ik blijf in contact. Voor zover ik het kan inschatten, zijn er ernstige investeringen en inspanningen van officials en spelers nodig om vooruitgang te boeken. Betere trainingsomstandigheden in clubteams zijn noodzakelijk om ook op nationaal niveau vooruitgang te zien. Met meer investeringen trek je meer coaches en spelers aan. Maar de teamactiviteiten hebben te lijden van financiële beperkingen …

---

In de context van dit interview is het wellicht nuttig om te melden dat Javad Karimi intussen in Maaseik is gearriveerd. Als alles volgens plan verloopt, maken we zaterdag ook eindelijk kennis met Amir Hossein Esfandiar.

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be