En toen waren ze nog met vier …

<p>Foto Marc Mercelis</p>

De huidige competitieformule blijft – duidelijk niet alleen bij ondergetekende – een hoop ergernis wekken. Halfweg tussen 14 wedstrijden in de 'reguliere' en 9 à 11 wedstrijden in Final Four + Finale duikt daar die vervloekte, van de pot gerukte Qualification Round op ...

Een jaarlijkse competitie hoort één lange afvallingswedstrijd te zijn, een survival of the fittest, waar de ene na de andere tegenstander geleidelijk de rol lost, het hoofd moet buigen, tot de twee taaisten van het jaar overblijven om het finaal uit te vechten. Dat is een héél ander concept dan de beker waarin elke misstap fataal is en soms dan ook verrassende en spectaculaire uitschakelingen te noteren vallen.

Beker en competitie zijn fundamenteel verschillend en je mag die twee niet mixen. In de beker horen geen groepsrondes thuis (om – zoals op Europees niveau – de traditionele namen veilig op weg naar droomfinales te loodsen). Maar het omgekeerde is óók waar! In de competitie is geen plaats voor een tussentijdse gamechanger waar voortijdige uitschakeling loert. Alsof de beste leerlingen van de klas hun schooljaar zouden moeten overdoen wegens een gemiste toets rond carnaval??? Zie je al gebeuren dat Bayern, Real of PSG halfweg de competitie na een uitschuiver mogen inpakken?

Toegegeven, het heeft iets sympathieks, de voorlaatste in het klassement die (zeker dit seizoen) allerminst kansloos was om de tweede eruit te knikkeren, maar nogmaals: dit is competitie, geen beker! Wie in de reguliere competitie ijveriger of gewoon beter was, zou halfweg het seizoen geen brutale uitschakeling mogen riskeren.

Nu goed, we hebben het reële Gentse gevaar kunnen neutraliseren. Twee jaar geleden kregen we het ook heel benauwd toen Menen na een soort sukkelcompetitie eindelijk gelanceerd was en ons het mes op de keel zette. Vroeg of laat wordt zo'n Qualification Round het onverwachte, onverdiende eindstation voor een potentiële landskampioen. Er bestaan echt wel andere formules om het spannend te houden en tegelijk 'laat-in-vorm'-teams nog reële kansen te gunnen …

Woensdag plaatsten Roeselare, Menen en Maaseik zich al voor de Final Four. Dit weekend werd Aalst de vierde van het kwartet. Vier volstaat om te wiezen, maar wij kijken uit naar een korte en razend spannende competitie van één maand, met vier kanjers, zes speeldagen en twaalf wedstrijden, op zoek naar twee finalisten. Laat ajb. iedereen gezond blijven, en gespaard van blessures. Zaterdag beginnen we eraan, thuis tegen Aalst. Later meer hierover. Geen excuses meer, vanaf nu wordt élke match een niet te missen klapper. Supporters, noteer de datums! (PiP)

Live, via de volgende link: livescore | livestream

 

Agenda

Zaterdag 26 maart, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Lindemans Aalst

Zaterdag 2 april, 20u30 Decospan Menen - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 9 april, 20u30  VC GREENYARD Maaseik - Knack Roeselare

Vrijdag 15 april, 20u30 Knack Roeselare - VC GREENYARD Maaseik

Woensdag 20 april, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Decospan Menen

Zaterdag 23 april, 20u30 Lindemans Aalst - VC GREENYARD Maaseik

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments