An American in Maaseik

<p>Foto Ivo Rutten</p>

"Vertel eens iets over onze nieuwe middenman Mitchell Stahl", sommeert Marc. Ja, die heeft goed praten: het béétje dat ik over die knaap weet – °31 aug. '94, 2m03, Chambersburg (Pennsylvania, VS), politieke wetenschappen (UCLA), VS-international, 3 jaar bij Franse topclubs – heb ik hier anderhalve maand geleden al verkondigd. Mét een link naar dat filmpje waarin hij Daniel Jansen Van Doorn (ex-Knack) en andere Canadezen om de oren kletst dat het een lieve lust is.

Maar wacht eens even: een Amerikaan met een oer-Duitse naam, afkomstig uit Pennsylvania? Hebben we niet ooit ergens gelezen dat … Even checken, en ja hoor, het internet biedt alweer uren leesplezier: in de VS wonen ruim 45 miljoen Amerikanen met Duitse roots (da's 1 op 7), en ongeveer 1 miljoen van hen (bijv. Brad Pitt) spreken meer dan een mondjevol Duits (al dan niet wat verbasterd, zoals Pennsylvania German dat meestal Pennsylvania Dutch wordt genoemd).

Pennsylvania was tijdens de eeuwenlange Duitse migratiegolven (vanaf 1670) hun favoriete bestemming en telt vandaag nog altijd de grootste concentratie (3,5 miljoen) German Americans.

Mitch 'the beard' Stahl zit hier rustig te genieten van het zonnetje en ongetwijfeld ook van ander lekkers dat Jos en Marian bij De Spaenjerd aan de Maas in Ophoven-Kinrooi altijd in de aanbieding hebben. Zou hij op het terras van dit gezelligste fietserscafé, -restaurant en -hotel van de hele regio al gemerkt hebben dat wij hier een taaltje bezigen dat verrassend sterk lijkt op wat hij 'thuis' hoort of – wie weet – zelf spreekt? Dat moeten we 'm binnenkort eens vragen.

En zal zo'n Amerikaan zich thuis voelen in het landelijke Maasland? Och, iech en diech en doe, dat moet ie met zijn Duitse achtergrond vlotjes herkennen. En zijn geboorteplaats Chambersburg is een landelijke gemeente met iets meer dan 20.000 inwoners in een gebied dat destijds zwaar geteisterd werd door de Amerikaanse burgeroorlog. Landelijk, ja, maar Baltimore en Washington D.C. liggen naar Amerikaanse normen vlakbij (minder dan 100 mijl). Een uurtje langer rijden en je bent via Philadelphia zó in New York. Eigenlijk best vergelijkbaar met Maaseik, zo centraal tussen pakweg BXL, A'pen en Keulen … (PiP)

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments