Als leider naar Gent

<p>Foto ZUPP</p>

Sport en logica? Het verband is vaak ver te zoeken, en gelukkig maar. Na twee speeldagen in de final four van 2019 stelden we vast dat team A had gewonnen van team B, team B gewonnen van team C, en team C op zijn beurt van D. Wint team A dus vlotjes van D? Nee hoor, zo werkt het niet in volleybal, of bij sport in het algemeen. Bayern München (we switchen even naar voetbal, dat is óók sport, heb ik me laten vertellen) verloor eergisteren of zo van tweedeklasser Kiel, voor de Pokal. Laat ze 100 keer een revanche spelen en Kiel wordt waarschijnlijk 100 keer gekielhaald, maar de uitslag van eergisteren gaat de geschiedenisboeken in. Het zijn namelijk de tamelijk verrassende ('onlogische') resultaten die voor de peper en de emoties zorgen. En niemand is immuun voor dat soort kleine of grote uitschuivers.

Sport en psychologie? Dát is dan weer een ander verhaal. In december, na de eerste match in de Champions League-driedaagse in Roeselare, liet Hendrik Tuerlinckx zich ietwat gefrustreerd ontvallen dat zijn team in eigen competitie onvoldoende – maar hij gebruikte helaas het woordje "niet" – op de proef gesteld wordt om zich klaar te stomen voor zo'n Europese uitdaging. Iedereen voelt wat hij bedoelt, iedereen is het ermee eens, maar … ik wil ze de kost niet geven, alle trainers, coaches en captains die een dergelijke uitspraak gretig oppikken om ze op het gepaste moment als prikkel in de kleedkamer op te hangen: onze kapitein Jelte Maan had de quote alleszins nog tussen de oren zitten, zo glunderde hij zélf met een knipoog, en het zou me niet verbazen als ook Depestele en Sinnesael hun team ermee opgenaaid hebben. Win je daar matchen mee? Niet direct. Maar in de juiste dosis toegediend, levert zoiets wel wat extra grinta op. En dat kan nooit kwaad.

Tot zover dit stukje huis-, tuin- en keukenpsychologie. Feit is intussen dat GREENYARD Maaseik nu relatief onverwacht de leidersplaats in de 'reguliere' competitie heeft veroverd, en me dunkt dat zoiets al eeuwen geleden is. Als supporter vinden we dat natuurlijk prettig, maar zoals we eerder al schreven: "Je koopt er niks mee." Het is lekker meegenomen, omdat je nu eenmaal graag zoveel mogelijk wint. En als je eenmaal eerste staat, wil je dat liefst zo houden. Toch ligt de focus voor coach en team tijdens de 'reguliere' vooral op opbouwen ("altijd blijven verbeteren", hamert Banks), op weg naar wat er vanaf het einde van deze maand op ons afkomt. In de twee wedstrijden waarmee we de eerste competitiefase nu afronden, gaat het vereiste respect voor de tegenstander dan ook gepaard met doelgerichte trainingsarbeid voor wat erna komt. Je mag er vergif op innemen dat Joel Banks zijn spelers in deze twee wedstrijden uit hun comfortzone zal halen en extra opdrachten zal meegeven (zodat de lat in feite nog hoger komt te liggen dan ze al ligt).

Caruur Gent, dat allicht toch ietsje méér had verwacht van deze competitie, ontvangt zaterdag de kersverse leider in de competitie, GREENYARD Maaseik. Een 'leider', dat werkt altijd als een rode lap op een stier: tegen de nummer één strik je je veters net ietsje strakker en ga je automatisch voor the extra mile. Vooral als zo'n leider mogelijk al wat meer bezig is met de beker en de final four. Jan Van Huffel weet dat uiteraard ook: zijn mix van talentrijke Young Red Dragons en ervaren spelers zal zonder complexen een verwoede poging doen om die nieuwe leider meteen een hak te zetten ...

In Roeselare wordt ongetwijfeld een reactie van de spelers verwacht na de twee schamele punten uit twee matchen. Dat is dan weer slecht nieuws voor Aalst dat dringend op puntenjacht moet om straks de juiste final four te halen. Op papier heeft directe concurrent Haasrode-Leuven het makkelijker met Waremme/Borgworm. Maar wat schreven we hierboven over volleybal en logica? (PiP)

Live, via de volgende link: livescore | livestream

Agenda

Zaterdag 16 januari, 20u30 Caruur Gent - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 23 januari, 20u30 BDO Haasrode Leuven - VC GREENYARD Maaseik

Zaterdag 30 januari, 20u30 VC GREENYARD Maaseik - Lindemans Aalst (1/2 BK-België)

*Omwille van COVID-19 zijn de thuiswedstrijden NIET toegankelijk voor derden !!!

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2020

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be