3 points, in the pocket!

<p>Foto Jos Franssen</p>

Zaterdag 4 mei 2019 om 20u30 Knack Roeselare - VC GREENYARD Maaseik 0-3 (16-25 19-25 23-25) - scouting

Een paar dagen na de thriller in eigen huis konden de Maaslanders opnieuw meer dan 2 uur in de auto kruipen voor de verplaatsing naar Roeselare. Zowel Maaseik als Roeselare hadden al op verplaatsing gewonnen dus het thuisvoordeel was een relatief begrip geworden.

In de eerste set begonnen de aartsrivalen, hoe kan het ook anders, zeer gelijkopgaand. Tot er iets gebeurde wat niemand een topsporter toewenst. Ruben van Hirtum, in Maaseik nog star of the game, ging ongelukkig door zijn knie en moest noodgedwongen vervangen worden.

Sam Holt werd zijn vervanger maar miste meteen de controle in receptie op een opslag van Baetens, 9-12. Baetens serveerde rustig verder naar 9-16 tot de coach van de thuisploeg ingreep met een time-out. De voorsprong werd nog uitgediept naar 12-21 en zo was de winnaar van set 1 snel duidelijk. Eindstand 16-25 na een aanval van Grozdanov die in het achterveld van Roeselare belandde.

De tweede set begon Roeselare met de jonge Desmet. Grozdanov opende de score met een bom door het midden, Tammemaa met het blok op Coolman en het stond 0-2. Roeselare liet het niet aan zijn hart komen en kwam via Tuerlinckx op voorsprong bij 4-3. Over 5-5 ging het naar 6-9 en time-out bij de thuisploeg.

Cox scoorde knap voor 9-13 met zijn 9de (!) van de avond. Via 10-14 vorderde de set naar 12-17 na een blok van Tammemaa op de ingevallen Fasteland. Bij 14-19 begon de toch talrijk meegereisde Maaseik-aanhang stilaan meer lawaai te maken dan het thuispubliek. Dat wierp zijn vruchten af want de rode garde hield de voorsprong knap vast. Nadat Desmet zijn opslag buiten vloog won Maaseik de set met 19-25.

Na twee efficiënte sets had het team van coach Banks het moeilijk in het begin van de derde beurt, 4-2 na twee punten van Fasteland. Dankzij 2 opslagbommen van Tammemaa draaide situatie naar 4-5. Roeselare vocht op zijn beurt weer terug naar 8-6 na een knappe aanval van hun kapitein in de straat.

Plots ging het snel. Maaseik scoorde vier punten op rij en deed opnieuw haasje over naar 9-11 na een blok op Desmet. Jolan Cox, die later star of the game werd, scoorde het 6de ace van de avond voor 10-14. Plots leek alles rozengeur en maneschijn toen Tammemaa tot twee keer toe een ace sloeg, 14-19. Je zou zeggen ‘set gespeeld’ maar iedereen die ooit een Belgische clasico heeft gezien weet dat dat niet waar is. Grozdanov klopte de 16-21 tegen het parket maar toen slopen er wat zenuwen in het spel van Maaseik.

Roeselare sloop dichter bij 18-21 waarop er een time-out van coach Banks volgde. Tuerlinckx met de opslagmisser voor 21-24 maar toch was het nog niet gedaan. Pas toen Cox de bal even later tegen de vlakte klopte stond er 23-25 te lezen: 0-3.

Opnieuw wint de ploeg die op verplaatsing speelt de wedstrijd. Voor de derde finale op rij, wie had dat ooit voorspeld aan het begin van deze knotsgekke finalereeks? Aanstaande woensdag omstreeks 20u30 zal finale nummer 4 van start gaan in onze STEENGOED Arena. Kunnen we de eerste ploeg zijn in deze finales die thuis wint? Kunnen we onze titel verlengen? Op deze vragen krijgt u komende woensdag zonder twijfel een antwoord. Eén ding is zeker. Hoe roder de STEENGOED Arena kleurt en hoe meer volk er komt, hoe groter de kans wordt dat er op beide vragen wel eens een ‘ja’ als antwoord komt. (BrFr)